Ciorba de fasole cu rozmarin si afumatura

Gulas unguresc de fasole, Bab gulyas
 
00

 

Pentru familia mea ciorba sau supa este esentiala.

Atat supa cat si ciorba face parte din traditia culinara romaneasca, sunt delicioase, sanatoase si usor de facut.
Astfel se explică faptul că supa şi versiunea sa mai concentrată şi condimentată, ciorba, sunt, alături de alte feluri de mâncare, nelipsite din meniul românilor.

Ciorba de fasole este foarte cunoscută sub diferite retete, atât la noi cât si la alte popoare din cele mai vechi timpuri. 


Ciorba de fasole cu rozmarin si afumatura
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Bucataria: Romaneasca
Portii: 6
Ingrediente:
  • 400 ml suc de roșii
  • 400 g fasole boabe
  • 400 g afumătură cu os cu tot
  • 2 cepe roșii
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 țelină
  • 4 căței de usturoi
  • 1 ardei
  • 2-3 foi de dafin
  • 5 fire de rozmarin proaspăt și 5 rămurele de cimbru
  • Sare, piper, oțet de mere
Cum preparam:
  1. Alegem fasolea, o spalăm în câteva ape reci și o punem la înmuiat cu o seară înaintea preparării.
  2. A doua zi, fasolea se scurge bine de apa în care s-a înmuiat și se clătește sub jet de apă rece. O punem într-o oală, o acoperim cu apă rece și o punem pe foc. Se dă în clocot și imediat o scurgem de apa în care s-a opărit, clătim bine cu apă rece.
  3. Fasolea opărită o punem într-o oală împreună cu afumătura și foile de dafin, acoperim cu apă rece din belsug și o punem pe foc.
  4. Din când in când adunăm spuma care se formează la suprafață.
  5. Spalăm, curățăm și toacăm toate legumele.
  6. După ce carnea afumată și fasolea au fiert împreună timp de 1 oră, adaugăm legumele tăiate în cuburi, împreună cu rozmarinul și cimbrul legate într-un buchețel, pentru a le îndepărta mai ușor la sfârșit. Pe măsură ce apa se evaporă, completăm cu apă caldă.
  7. Adaugăm bulionul și usturoiul zdrobit și mai fierbem totul împreună 4-5 minute.
  8. Când carnea afumată este fiartă, odezosăm, si o taiem cubulețe sau fâșii.
  9. La final dregem gustul ciorbei de sare și adaugăm piper macinat și oțet după gust. Presarăm rozmarin verde tocat și acoperăm cu un capac pentru cateva minute.
  10. Servim fierbinte.

 

Pofta bună!
 

4  3  6  7  2  18

 Savoare si bun gust – Ciorbă de fasole cu rozmarin şi afumătură

© 2015 – 2016, Tina.

PAGE TOP
Citește mai multe:
Poale-n brau moldovenesti
Banzoaice cu branza dulce

La noi in Ardeal le numim Branzoaice, in Moldova li se spune "Poale-n brau", le stim de la bunici si strabunici, pufoase, aromate, umplute cu branza dulce...

Închide