Foi cu umplutura de mere si crema de vanilie

prajitura in foetaj

Reteta traditionala bucatarie ca la mama si la bunica

 

Este o prajitura ce ti se topeste in gura. Combinatia aromelor de mere si a vaniliei o face irezistibile. Nu te poti opri din mancat.

 

 

Foi cu umplutura de mere si crema de vanilie
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Categoria: Desert / Dulciuri
Bucataria: Romaneasca
Portii: 16
Ingrediente:
Pentru 4 foi
  • 18 linguri apă minerală
  • 18 linguri ulei
  • 15 linguri zahăr
  • 1 plic praf de copt
  • coajă rasă de portocală
  • 700 g făină
Umplutura de mere
  • 1,5 kg mere
  • 1 lingură unt
  • 5-6 linguri zahăr
  • 1 linguriță rasă de scorțișoară
Crema de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 4 linguri zahăr
  • 3 linguri faina
  • 2 lingurițe zahăr pudră
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 linguri unt
Cum preparam:
Foile
  1. Într-un bol amestecăm apa minerală, uleiul, zahărul, coaja rasă de portocală, până se topește puțin zahărul.
  2. Amestecăm făina și praful de copt, apoi punem treptat peste lichid, până obținem o bilă de aluat omogenă, ca o plastelină, să o putem modela ușor.
  3. Împarțim aluatul în 4 părți egale.
  4. Întindem prima foaie cu sucitorul, cât mai subțire.
  5. Ungem dosul unei tăvi cu margarină, o tapetăm cu hârtie de copt și așezam prima foaie.
  6. O înțepam cu furculița din loc în loc si o introducem în cuptorul încins, pentru 10-12 minute, cât să se poată usca puțin.
  7. Când este gata, scotem foaia si o lasam la răcit.
  8. La fel procedam și cu celelalte 3 foi.
Pregătim umplutura de mere:
  1. Spălăm merele, le curățăm de coajă, apoi le dăm pe răzătoarea mare.
  2. Topim untul într-o cratiță, adăugăm merele, pe care le stoarcem între mâini, și zahărul. Lăsăm focul mediu și amestecăm până se evaporă tot lichidul.
  3. La final, adăugăm scorțișoara și le mai lăsăm două minute.
  4. Le luăm de pe foc și le lăsăm să se răcorească.
Pregătim crema de vanilie:
  1. Într-un bol, amestecăm cu un tel gălbenușurile cu zahărul si cu păstăi de vanilie.
  2. Subțiem cu puțin lapte, apoi adăuăam făina și ametecăm bine să nu se formeze cocoloașe. Restul de lapte îl punem într-o cratiță pe foc.
  3. Când începe să clocotească, încorporam amestecul de faina, dăm focul la mic și lăsăm până se îngroașă ca o budincă, în tot acest timp amestecăm în ea.
  4. Tragem de pe foc, punem untul și amestecăm până se topește.
  5. Aromatizăm crema cu esență de vanilie.
  6. Începem să asamblam prăjitura și așezăm prima foaie, punem jumătate din cantitatea de mere.
  7. Așezam a doua foaie, peste ea punem crema de vanilie fierbinte, o întindem uniform, apoi din nou foaie, restul de mere și ultima foaie deasupra.
  8. Peste prăjitură punem ceva greu sa o preseze putin și dăm la rece de azi pe mâine.
  9. A doua zi vom avea o prăjitura cu foi moi de ți se topesc în gură.

 

Savoare si bun gust – Foi cu mere si cremă de vanilie

[wysija_form id=”3″]

© 2015 – 2017, Tina.

PAGE TOP
Citește mai multe:
Smoothie cu banane, afine si capsune

    Aceasta reteta savuroasa de smoothie contine ingrediente care ajuta la ameliorarea simptomelor diareei, inclusiv in cazul copiilor.   Sucul de struguri albi este singurul...

Închide