Gem de caise fara conservanti

 

Gem de caise

O reteta simpla, fara conservanti

 

Caisele sunt dulci, aromate, gustoase si benefice pentru sanatate. Ar fi pacat sa nu profitam de beneficiile pe care le pot oferi aceste fructe bogate in antioxidanti puternici,  minerale si  vitamine. Consumate  frecvent ele ajuta la eliminarea toxinelor din organism, stopeaza pierderile de memorie datorita continutului ridicat de fosfor, trateaza insomnia si luptă impotriva infectiilor din organism, combat starile depresive si astenia.

Gemul de caise este  usor de facut si este o dulceata pe gustul fiecareia.


Gem de caise
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Ingrediente:
  • 5,5 kg caise cantarite fara samburi
  • 3,5 kg zahar
  • zeama de la o lamaie si jumatate
Cum preparam:
  1. Spalam caisele cu apa rece, le scurgem bine de apa dupa care le scoatem samburi. Cu ajutorul unui blender le pisam pana obtinem un piure. Daca raman bucatele intregi nu este nici o tragedie.
  2. Asezam pireul de caise intr-o oala incapatoare si punem pe plita la foc mediu si lasam sa fiarba aproximativ 30 de minute cat sa se evapore apa continuta de fructe.
  3. Dupa cele 20 de minute adaugam zaharul si zeama de lamaie.
  4. Fierbem gemul pana cand scade la consistenta dorita, timpul necesar fierberii difera in functie de continutul de apa al caiselor.
  5. Am lasat inca 40 de minute dupa ce am adaugat zaharul pana cand gemul a devenit o pasta consistenta si fluida.
  6. Trebuie sa avem mare grija sa nu se prinda pe fundul oalei, amestecam cat de des putem cu atentie sa nu ne stropeasca.
  7. Borcanele le-am avut pregatite spalate si sterilizate ( dupa spalare le-am lasat in cuptorul incins asezate pe tava metalica, pret de 20-30 minute).
  8. Cand gemul este gata, umplem borcanele (asezate pe un support metallic sa nu crape) cu gemul fierbinte. Dupa umplere asezam borcanul cu fundul in sus.
  9. Cand am terminat de umplut toate borcanele le asezam cu capacul in sus intr-un cuib format dintr-o patura si le acoperim cu o alta paturica sau prosoape groase. Le lasam acoperite pana a doua zi astfel incat sa se raceasca treptat.
  10. A doua zi le asezam in camara .
Pofta buna!

Savoare si bun gust – Gem de caise fara conservanti

 

 

© 2017, Tina.

PAGE TOP