Oul

downloadOuăle trebuie spălate întotdeauna înainte de a le sparge pentru a nu introduce posibilele bacterii prezente pe coajă?

– Pâlnia te ajută să separi albuşul de gălbenuş? Dacă vreţi să separaţi gălbenuşul crud de albuş pentru a le bate, puneţi oul crud în pâlnie, iar albuşul se va scurge în recipient (sau puteţi achiziţiona un gadget care uşurează şi mai mult această sarcină).

 

– Pe vremea când ţăranii nu aveau frigidere, aceştia păstrau ouăle între 3 – 6 luni, dacă le puneau în sare grunjoasă sau pastă de var?

– Cifra ştampilată pe ou indică provenienţa acestora? Astfel, cifra 0 aparţine produselor ecologice (găinile nu au fost crescute cu substanţe chimice şi de asemenea acestea sunt crescute în aer liber şi nu în baterii, ceea ce face ca ouăle să nu conţină hormoni de stres secretaţi de găină), cifra 1 arată că ouăle provin de la găini crescute în aer liber, cifra 2 arată că ouăle provin de la găini crescute în hale, la sol iar cifra 3, cea mai rea, indică faptul că găinile de la care provin respectivele ouă au fost crescute în baterii.

– Culoarea gălbenuşului de ou este determinată de hrana pe care o primeşte găina? Cu cât sunt mai galbene sau portocalii grăunţele pe care aceasta le mănâncă, cu atât mai colorat va fi şi gălbenuşul de ou.

– Dacă înţepi cu acul zona mai bombată a oului, înainte să îl pui la fiert, coaja se desprinde mai uşor?

 

Cât timp se menţin proaspete ouăle?

Gradul de prospeţime al ouălor depinde de modul în care au fost păstrate. Dacă oul nu este păstrat în frigider, peste o săptămână nu mai este proaspăt.

Dacă este ţinut în frigider într-o cutie specială, cu capătul ascuţit al oului în jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spaţiul dintre albuş şi coajă), el poate fi păstrat până la trei săptămâni.

Cât de mult trebuie fiert un ou?

Fiert uşor, foarte zemos – 3-4 minute.
Fiert mediu, cremos – 4-5 minute.
Fiert tare – 5-7 minute.
Indiferent de timpi, după ce aţi scos oul din apa fiartă trebuie să-l puneţi rapid în apă rece, fiindcă altfel procesul intern de gătire va continua din cauza cojii fierbinţi.

© 2015 – 2016, Florentina Mirela.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

TrackBack URL

http://savoaresibungust.ro/oul/trackback/

PAGE TOP
%d blogeri au apreciat:
Citește mai multe:
prajitura cu babane
Prajitura cu banane si caramel

  Combinatia de banane si caramel da un rezultat senzational. O prajitura delicioasa foarte usor si rapid de facut. Prajitura cu banane si caramel va...

Închide

Căsuța cu articolele precedente este prezentată de plugin-ul upPrev.