Prajitura cu foi Larisa

Prajitura cu foi Larisa

Este o prajitura buna, aromata, usor de facut si care mi-a incantat copilaria. Reteta o experimentez aproape la toate sarbatorile. Este o prajitura excelenta, cu textura sa fina va incanta intreaga familie.


Prajitura cu foi Larisa
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Categoria: Desert / Dulciuri
Bucataria: Romaneasca
Portii: 12
Ingrediente:
Foi
  • 4 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 16 linguri cu lapte
  • 16 linguri de ulei
  • 4 linguri de cacao
  • 1 lingura amoniac stins cu otet
  • faina cat cuprinde
  • un praf de sare.
Pandispanul
  • 6 oua
  • 200g faina
  • 200g zahar
  • 40 ml de apa
  • 40 ml de ulei
  • un pliculet de praf de copt
  • un praf sare
Crema
  • 500 g unt
  • 2 litri de lapte
  • 12 linguri de faina
  • 16 linguri de zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
Glazura
  • 10 linguri de zahar
  • 10 linguri de cacao
  • 20 de linguri de lapte
  • 1 lingura faina.
Decor
  • Fulgi de migdale sau nuca de cocos
Cum preparam:
Foile
  1. Intr-un vas incapator batem ouale cu zaharul pana se spumeaza apoi adaugam toate ingredientele si le amestecam bine bine, pana avem un aluat omogen.
  2. Impartim aluatul in doua parti egale si le intindem in doua foi de dimensiunea tavii.
  3. Va fi foarte usor de lucrat cu aluatul daca il intindem intre doua foi de hartie de copt, nu se va lipi si nu trebuie sa mai adaugam faina.
  4. Cand avem foaia de dimensiunea dorita, indepartam una din hartiile de copt si asezam aluatul, cu tot cu foaia pe care l-am intins pe dosul tavii de copt.
  5. Coacem foile 10-12 minute in cuptorul incins la 180°C, apoi le lasam sa se raceasca.
Pandispanul
  1. Separam albusurile de galbenusuri .
  2. Galbenusurile le frecam cu uleiul pana devin ca o crema fina.
  3. Albusurile le punem in bolul unui mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.
  4. Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile, apa si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
  5. Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si sarea si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.
  6. Turnam compozitia intr-o tava si tapetata cu hartie de copt, pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei.
  7. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 C pentru aproximativ 25 - 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
  8. Lasam pandispanul sa se raceasca la temperatura camerei.
Crema
  1. Amestecam laptele cu zaharul, faina ai zaharul vanilat intr-un vas termoizolant, dupa care o punem la foc mic si amestecam pana devine consistenta precum o budinca.
  2. O luam de pe foc si o lasam sa se raceasca bine.
  3. Mixam untul pana devine cremos dupa care lingura cu lingura, in timp ce mixam la viteza mica, adaugam crema racita.
  4. Vom obtine o crema spumoasa si consistenta.
Glazura
  1. Amestecam intr-un vas toate ingredientele si fierbem la foc mic, amestecant intr-una, pana cand glazura se ingroasa.
Asamblarea prajiturii
  1. Peste o foaie de cacao, punem jumatate din crema de vanilie, nivelam cu spatula, asezam pandispanul, punem apoi si restul de crema de vanilie peste care asezam a doua foaie de cacao.
  2. Deasupra putem turnam glazura, o nivelam uniform peste care vom presara fulgi de migdale sau nuca de cocos
Pofta buna!

Savoare si bun gust – Prajitura cu foi Larisa

© 2018, Florentina Mirela.

Comments are closed.

PAGE TOP
Citește mai multe:
Escalop de vită cu ciuperci
Escalop de vită cu ciuperci

  Un preparat atat de delicios si atat de usor de facut. Combinatia dintre  carnea de vita fragezita si sosul cu ciupercile pline de aroma...

Închide