Prajitura din foi de bezea cu nuca si crema de ou.

prajitura-din-foi-de-bezea-cu-nuca
prajitura-din-foi-de-bezea-cu-nuca

O prajitura delicioasa din caietul mamei mele, ingalbenit de vreme.

Foi delicate, crema fina si nuca caramelizata este tot ce trebuie ca o prajitura sa fie perfecta. Prajitura din foi de bezea cu nuca si crema de ou, este reteta ideala pentru o masa de sarbatoare cand doriti sa va impresionati musafiri. Este prajitura care dispare imediat din farfurie.

Coacerea unei foi de bezea se face lent si dureaza aproximativ o ora. Sa fim siguri ca sunt coapte testam cu scobitoarea, avem foaia de bezea coapta cand scobitoarea va iesi curata.


Prajitura din foi de bezea cu nuca si crema de ou
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Categoria: Desert / Dulciuri
Bucataria: Romaneasca
Portii: 6
Ingrediente:
Foi bezea
  • 6 albusuri
  • 300 g zahar pudra
  • 300 g nuca
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
Crema
  • 6 galbenusuri
  • 150 grame zahar
  • 200 g unt
  • 6 linguri de lapte
  • 1 lingura faina
Decor
  • 50 grame ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 100 nuca caramelizata
Cum preparam:
Foile de bezea
  1. Intr-o tigaie prajim putin samburele de nuca, dupa care, pe o plansa de lucru o zdrobim sau o tocam marunt cu cutitul. Prajitura este mai deosebita daca se vor simti bucatelele de nuca si de aceea nu recomand sa punem nuca macinata.
  2. Încălzim cuptorul la 95 ° C
  3. Avem nevoie de 3 foi si putem sa le facem separat impartind ingredientele in 3 parti egale si repetam operatiunea de 3 ori.
  4. Eu va propun o procedura mai simpla, economisim timp si astfel,le vom face pe toate 3 impreuna.
  5. Tapetam tava in care vom coace foile de bezea, cu hartie de copt, pe hartie desenam 3 dreptunghiuri cu dimensiunea de 20x30 cm, fiecare.
  6. Mixam albusul cu bicarbonatul de sodiu. Cand s- a intarit bine incepem sa adaugam zaharul pudra, putin cate putin. Trebuie sa obtinem o crema tare încat daca intoarcem bolul cu fundul in sus, crema nu are voie sa cada.
  7. Cand crema este tare adaugam nuca si amestecam usor cu o lingura, cuo miscare usoara de jos in sus.
  8. Asezam bezeaua in tava si o grupam in cele 3 dreptunghiuri.
  9. Introducem tava în cuptor la 100 ° C, aproximativ o ora, în funcție de cuptor.
Crema
  1. Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul pudra si cel vanilat. Adaugam faina si laptele. Incorporam bine mixand in contunuare pana obtinem o crema omogena.
  2. Asezam bolul pe o baie de aburi ( o oala cu apa ce clocoteste, bain-marie) si fierbem crema de oua pana se ingroasa, amestecand intr-una sa nu se faca gogoloase.
  3. Cand crema s-a ingrosat, acoperim bolul cu o folie alimentara si o lasam sa se raceasca.
  4. Intre timp mixam untul pana devine cremos.
  5. Cand crema de ou este rece (atentie nu calduta ci rece, altfel untul se taie), o adaugam lingura cu lingura, peste untul cremos mixand intr-una la o viteza mica.
  6. La final vom obtine o crema crema pufoasa si consistenta.
Asamblarea prajiturii cu foi de bezea si crema de ou.
  1. Din crema de ou lasam pentru ornat 3 linguri. Restul de crema o impartim in dopa parti egale.
  2. Intindem o parte din crema pe foaia de bezea ce va fi baza prajiturii, peste crema asezam cea de a doua foaie pe care o vom acoperi cu cea de a doua parte din crema de ou. Asezam peste crema ultima boaie de bezea.
Decorul
  1. Intr-o tigaie facem un caramel dintr-o lingura de zahar pe care il topim la foc mic, nu-l lasam sa fiarba fiindca isi schimba gustul, se amareste.
  2. Cand zaharul este topit il luam de pe foc si adaugam samburii de nuca. Fiind putin caramel nuca se va carameliza partial si nu se va transforma intr-o masa compacta, exact cum ne dorim.
  3. Imbracam toata prajitura cu crema de ou, lasata special pentru aceasta operatiune, peste care presaram nuca caramelizata.
  4. Deaspra presaram ciocolata rasa in fasii mai mari.
  5. Prajitura noastra din foi de bezea cu nuca si crema de ou, este gata, o lasam o ora doua sa se intrepatrunda crema cu foile, dupa care ne putem ospata cu delicioasa prajiturica.
Pofta buna!

 

Prajitura bezea  Prajitura bezea Prajitura bezea  Prajitura bezea Prajitura bezea Prajitura bezea Prajitura bezea 17  11 10  4  nuci-caramel-copie  nuca-caramelizata prajitura bezea  prajitura-din-foi-de-bezea-cu-nuca

 

Savoare si bun gust – Prajitura din foi de bezea cu nuca si crema de ou

 

© 2016, Tina.

Trimite si prietenilor tai. Multumesc pentru Share si Like!
20
PAGE TOP

Ti-a placut? Trimite si prietenilor tai. Multumesc pentru Share si Like. :-)