Secretele unui cozonac perfect. Cozonac cu cacao, nuci si stafide

Cozonac cu cacao, nuci si stafide
Cozonac cu cacao, nuci si stafide

O reteta ca la mama acasa

Nu poate fi sarbatoare la romani fără cozonaci pe masă. Pentru ca reuşita acestora să fie garantată şi să aveţi cei mai pufoşi cozonaci trebuie să ţineţi cont de câteva secrete.

 

  • În primul rând trebuie să încălzeşti foarte bine încăperea unde vei frământă. Acesta este cel mai mare secret al unui cozonac reuşit, în afară de frământatul serios.
  • Când pregăteşti maiaua trebuie să dizolvi drojdia în puţin lapte călduţ, cu 1 linguriţă de zahăr şi câteva linguri de făină, apoi să laşi totul la căldură câteva minute, până creşte.
  • Toate ingredientele lichide trebuie să fie calde. Atenţie nu reci, dar nici fierbinţi. Este foarte important acest lucru. Făină trebuie cernută printr-o sită, deoarece aluatul va deveni mai aerat şi mai pufos.
  • Gălbenuşurile se bat bine împreună cu zahărul pentru a se topi şi astfel ajută la creşterea aluatului.
  • Albuşurile le batem spumă împreună cu puţină sare şi zeamă de lămâie, pentru a se întări mai bine. Acestea le vom folosi pentru compoziţia cu nuca, cacao sau orice altceva mai doreşti să adaugi.
  • Atât făină cât şi restul ingredientelor se adaugă treptat, puţin câte puţin.
  • Frământă cu uleiul călduţ, până când acesta se absoarbe complet în aluat.
  • Frământă mai bine de 30 de minute şi lasă deoparte coca în momentul în care pe mâini nu mai ai nicio urmă de aluat.
  • Nu uită să pui pe fundul ligheanului în care frămânţi cozonacul făină, deoarece altfel aluatul se va lipi.
  • Păstrează aluatul la căldură, acoperit cu un prosop.
  • După ce modelezi cozonacul şi îl introduci în tavă care a fost tapetata cu ulei şi făină, ai grijă să nu introduci imediat cozonacul în cuptor, deoarece acesta trebuie să mai crească câteva minute.
  • După ce a crescut peste nivelul tăvii îl veţi introduce la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la 180 de grade.
  • Nu deschide cuptorul în primele 25 de minute.
  • Pentru un aspect strălucitor, nu uită că trebuie să ungi cozonacul cu un ou, folosindu-te bineînţeles de o pensulă.

COZONAC CU CACAO, NUCI SI STAFIDE
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Categoria: Desert / Dulciuri
Bucataria: Romaneasca
Portii: 12
Ingrediente:
Ingrediente maia:
  • 50 grame drojdie proaspata
  • 2 linguri de lapte caldut
  • o lingura de faina
Ingrediente aluat:
  • 1 kilogram de faina
  • 6 galbenusuri
  • ½ litru de lapte
  • 300 grame zahar
  • 200 grame unt
  • 50 grame ulei
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 4 fiole esenta de rom
  • 4 fiole esenta de vanilie
Ingrediente crema:
  • 50 g stafide
  • 300 grame nuca macinata
  • 20 grame unt
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri de zahar
  • 5 linguri de lapte
Cum preparam:
  1. Facem maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.
  2. Dupa ce le amestecam, lasam maiaua la crescut.
  3. In timp ce lasam maiaua la crescut punem faina cernuta intr-un ligheam si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte pe care in prealabil l-am fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie.
  4. Framantam aluatul.
  5. Galbenusurile le batem bine cu un praf de sare, apoi le adaugam peste aluat treptat.
  6. Topim untul si peste el turnam uleiul.
  7. Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald si framantam in continuare.
  8. Peste toata aceasta compozitie adaugam maiaua si framantam bine de tot.
  9. Cand aluatul este framantat, adaugam esentele si le incorporam bine in aluat.
  10. Presaram deasupra aluatului faina si-l punem la cald unde-l lasam la crescut.
  11. Pentru umplutura punem laptele la foc cu untul, cacao, nuca si stafide.
  12. Stafidele trebuie lasate inainte in lapte pentru a se inmuia.
  13. Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in doua jumatati.
  14. O jumatate o vom imparti la randul ei in alte doua jumatati.
  15. Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.
  16. La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim.
  17. Le asezam in forma pentru cozonac, pe care in prealabil am tapetat-o cu hartie de copt şi ii mai lasăam la crescut timp de 40 de minute.
  18. Cu o pensula ungem cozonacul cu galbenusul de ou amestecat cu un pic de lapte si presaram deasupra zahar tos.
  19. Apoi, ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora.
  20. In primele 20 de minute evitam deschiderea cuptorului.
  21. Verificam cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare.
  22. Se scot, se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie, preferabil din bumbac si ii lasam la racit.

Savoare si bun gust – Cozonac cu cacao, nuci si stafide

[wysija_form id=”3″]

 

 

© 2016 – 2017, Tina.

PAGE TOP
Citește mai multe:
Fructe uscate caramelizate

  Cand eram copil mama imi facea deseori acest desert, binenteles doar cu miez de nuca, nu prea se gaseau migdale si fistic la bacania...

Închide