Sos Bearnaise

Sos Bearnaise
Sos Bearnaise

O reteta din bucataria franceza

Sosul bearnaise (franceză: sauce béarnaise)este un sos din bucataria franceza, dens, cremos, fin si extrem de aromat,  inventat de bucătarul șef francez Collinet și servit prima dată în 1837.   El este o variantă de sos olandez, pe baza unei emulsii de unt și gălbenuș de ou, completat cu verdețuri asortate.
El se serveste alături de carne de vită, pește, legume și cartofi copți.

 

 

 

Sos Bearnaise

Un sos delicios din bucataria franceza

 

Sos Bearnaise
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Categoria: Aperitiv/Sosuri
Bucataria: Fraceza
Portii: 4
Ingrediente:
  • 1 ceapa rosie mica, tocata fin
  • 4 lingurite de vin alb sec
  • 2-3 galbenusuri
  • 2 lingurite de tarhon proaspat tocat
  • 1 foaie de dafin
  • 150 g unt sarat
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingura apa
  • sare si piper dupa gust
Cum preparam:
  1. Amestecam otetul, vinul, ceapa, piperul si jumatate de o lingurita de tarhon intr-o craticioara mica si punem pe  foc (mediu), intre 5 si 10 minute (pana cand compozitia isi reduce cantitatea la jumatate).
  2. Adaugam galbenusurile cu o lingura de apa, amestecand continuu, cca 2 minute, pana cand compozitia se ingroasa si isi mai pierde din intensitatea culorii.
  3. De la foc mediul reducem la cel mai mic si amestecam usor, fara sa neglijam fundul si marginile cratitei, locul in care oul tinde sa se inchege prea tare.
  4. Pe masura ce se fac, ouale au tendinta sa devina spumoase, sa creasca in volum si in final, sa se ingroase.
  5. Cand pe fundul cratitei se vad urmele lasate de tel iar ouale sunt dense, cremoase si omogene, luam cratita de pe foc.
  6. Adaugam untul, lingura dupa lingura si amestecam  in continuu pana se absoarbe complet in sos.
  7. Continuam sa adaugam unt pana cand sosul are consistența dorita.
  8. Asezonam cu sare, restul de tarhon si  dupa gust si cu piper.
  9. Putem pune si cateva picaturi de zeama de lamaie.

Pofta buna!

 

 

© 2016, Florentina Mirela.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

TrackBack URL

http://savoaresibungust.ro/sos-bearnaise/trackback/

PAGE TOP
Citește mai multe:
Tort bezea
Tort Bezea

  Un tort cu un gust fin plin de savoare. Este o reteta un pic mai complicata, dar merita tot efortul.  

Închide