Tort Alis

Tort Alis
Tort Alis

Un tort deosebit de fin

Tort foarte simplu, dar foarte gustos, cu blat din aluat de foietaj si o simpla cremă de unt, Tortul Alis  este considerat și un tort ieftin.

 

Tort Alis
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Portii: 6
Ingrediente:
Blatul
  • 1 kg de aluat foetaj
Crema:
  • 1 litru de lapte
  • 90 g de făină
  • 300 g zahăr
  • 3 galbenusuri de ou
  • 1 zahăr vanilat (10 g)
  • 150 g de unt
Opţional:
  • fructe coapte suculente
  • jeleu (gelatina) de fructe
Cum preparam:
  1. Aluatul foietaj îl punem la dezghețat timp de aproximativ 30-40 minute.
  2. Îl porționăm în 8 bucăti de mărime egală si îl coacem în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de aproximativ 15-25 de minute sau până când prinde culoarea aurie.
  3. Il lăsăm să se răceasca.
  4. Aluatul foietaj îl punem la dezghețat timp de aproximativ 30-40 minute.
  5. Îl porționăm în 8 bucăti de mărime egală si îl coacem în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de aproximativ 15-25 de minute sau până când prinde culoarea aurie.
  6. Il lăsăm să se răceasca.
Preparăm crema.
  1. Gălbenușuri de ou, zahărul, zahărul vanilat le punem într-un recipient, amestecăm bine .
  2. Adaugăm făina și o cană de lapte, amestecăm bine până la omogenizare.
  3. Restul de lapte îl turnăm într-o cratiță cu fund gros și îl punem pe foc la fiert,. Când dă în clocot turnăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm într-una să nu se facă gogoloașe.
  4. Fierbem crema la foc mediu aproximativ 10-15 de minute sau până când se îngroșare semnificativ.
  5. Lăsăm crema se răcească aproximativ 10-20 minute după care adaugăm bucățile de unt, amestecăm bine, astfel încât untul să fie complet topit.
  6. Crema este gata.
Asamblarea
  1. Fiecare bucată de foietaj o tăiem în jumătate, astfel încât straturile de tort să fie subțiri, și să obtinem o prăjitură bine însiropată..
  2. Toate firimiturile rămase se păstreaza fiindcă le vom folosi ca décor.
  3. Punem cele două jumătăți ale foietajului pe tavă, partea concavă în sus și turnăm cu generozitate cremă de unt. Repetăm operația cu celelalte foietaje iar o pereche (două jumătați) o lăsăm deoparte.
  4. Înainte s ă acoperim ultima foaie de tort cu cremă, apăsăm ușor tortul cu ajutorul bol să patrundă bine crema in foietaje.
  5. Acoperim tortul cu cremă deasupra si lateral după care sfărâmițăm foietajul păstrat și decorăm părțile laterale cu el, lasând mijlocul liber pentru a putea decora cu fructe.
  6. Putem pune ce fructe dorim, peste care vom turna jeleu (gelatina de fructe pe care o preparăm conform instrucțiuni de pe pachet).
  7. Putem decora, de asemenea tortul cu fulgi de ciocolata, nuci tocate, și multe altele.
  8. Punem prăjitura în frigider timp de 8 ore pentru a se patrunde foietajul cu cremă.

 

212223242526272829303132

 

Poftă bună!

 

Savoare si bun gust- Tort Alis

 

© 2016 – 2017, Tina.

PAGE TOP