Tort cu crema de lamaie si bezea

Tort cu crema de lamaie si bezea
Tort cu crema de lamaie si bezea

Aceasta este una dintre acele retete in care totul este simplu

Aceasta este una dintre acele retete in care totul este simplu , am gasit reteta intr-o revista italiana si am respectat-o intocmai.
Tortul crema de lamaie si bezea este un tort in care componentele sunt echilibrate in asa fel incat rezultatul final este uimitor, iar gustul depaseste toate asteptarile.

Tort cu crema de lamaie si bezea

Un tort delicat si foarte fin

 

Tort cu crema de lamaie si bezea
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 12
Ingrediente:
Pandispan
  • 6 oua
  • 150g faina
  • 50 g migdale macinate
  • 200g zahar
  • 40 ml de apa
  • 40 ml de ulei
  • un pliculet de praf de copt
  • un praf sare
Siropul
  • 200 ml apa
  • 200 g zahar
Crema
  • 700 ml lapte
  • 300 g smantana pentru frisca
  • 160 g zahar
  • Coaja de la o lamaie
  • 80 g amidon de porumb (putem inlocui cu faina)
  • 2 oua + 6 galbenusuri de ou
Bezeaua
  • 240 g zahar
  • 50 ml apa
  • 4-5 (120 g) albusuri (din cele ramase de la crema)
Cum preparam:
Blatul
  1. Pandispan
  2. Separam albusurile de galbenusuri .
  3. Galbenusurile le frecam cu uleiul pana devin ca o crema fina.
  4. Albusurile le punem in bolul uni mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.
  5. Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile, apa si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
  6. Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si sarea si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.
  7. Adaugam migdalele macinate si le incorporam bine.
  8. Turnam compozitia intr-o forma rotunda pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei si am tapetat-o cu putina faina.
  9. Introducem tava la cuptorul preincalzit la 180 C pentru aproximativ 25 - 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
Siropul
  1. ml de apa se combina cu 200 de grame de zahar si se fierbe timp de 2 minute.
  2. Lasam sa se raceasca.
Crema
  1. Intr-o oala se toarna lapte, smantana si coaja de lamaie si se pune pe foc mic.
  2. Intr-un bol punem cele 160 g de zahar, 80 g de amidon de porumb, 2 oua si 6 galbenusuri de ou.
  3. Amestecam cu un tel sa incorporam bine toate ingredientele.
  4. Aproximativ o treime din laptele fierbinte il turnam in amestecul de ou amestecand in continuu.
  5. Dupa ce am incorporat bine laptele in crema de ou, turnam compozitia in oala cu laptele de pe foc amestecand in continuu pana se fierbe crema.
  6. Trebuie sa avem grija sa nu se faca gogoloase sau sa se prinda pe fundul oalei.
  7. Cand crema este fiarta o luam de pe foc si acoperim oala cu o folie.
Asamblarea tortului
  1. Sectionam blatul pe diagonal, in 3 parti.
  2. Asezam o foaie de blat pe un platou iar in jurul lui vom aseza inelul detasabil de la forma de copt.
  3. Insiropam blatul apoi punem o jumatate din crema fierbinte.
  4. Asezam peste crema a doua foaie de blat.
  5. Insiropam blatul, punem si nivelam a doua parte din crema.
  6. Asezam deasupra cremei si a treia foaie de blat si o insiropam si pe aceasta.
  7. Introducem tortul in frigider pentru cateva ore.
Bezeaua
  1. Facem un sirop din 240 g de zahar si 50 de grame de apa.
  2. Va trebui sa aducem siropul pana la temperatura de 124-126 de grade.
  3. In cazul in care nu avem un termometru de bucatarie , punem langa oala de pe foc, un pahar cu apa rece si picuram un strop de sirop in apa, ar trebui sa se formeze bile transparente confiate.
  4. In timp ce siropul fierbe, mixam 120 de grame de albusuri de ou (aproximativ 4-5 bucăți in functie de cat de mari au fost ouale).
  5. Mixam pana obtinem o spuma tare.
  6. Cand siropul ajunge la temperatura dorita, crestem viteza la mixer si adaugam siropul fierbinte in fir subtire.
  7. Continuam sa mixam pana cand bezeaua se raceste.
  8. Scoatem tortul din frigider, inlaturam inelul de la tava de copt si cu un sac de patiserie pentru a decorare, ornam tortul cu bezea.
  9. De data aceasta, eu, la fel ca in original, am folosit un pistol cu flacara pentru a carameliza putin bezeaua, dandu-i un aspect mai sic.
  10. Daca nu avem pistol cu flacara, decoram tortul cu coaja de lamaie sau dupa bunul nostru gust.
  11. Tortul nostru este gata si putem sa-l servim.

Pofta buna!

 

Tort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezeaTort cu crema de lamaie si bezea

 

Savoare si bun gust – Tort cu crema de lamaie si bezea

© 2016, Tina.

PAGE TOP
Citește mai multe:
prajitura-din-foi-cu-nuca-si-crema-de-vanilie
Prajitura cu foi de bezea , pandispan si crema de vanilie

  O prajitura cu un gust rafinat ce ne incanta papilele gustative. Textura fina a cremei de vanilie, combinata cu blatul crocant de bezea si cu...

Închide