Tort cu crema de lamaie

 

prajitura lamaie cu glazura ciocolata


Tort cu crema de lamaie
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 10
Ingrediente:
Blat:
  • 5 ouă
  • 5 linguri zahăr
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri făină
  • un praf de copt
  • coajă rasă de lămâie
  • esență de vanilie
  • Crema de lămâie:
  • 3 gălbenușuri
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 lingură făină
  • 250 ml lapte
  • 125 g brânză mascarpone
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 1 plic zahăr vanilat
  • zeamă de lamaie
Glazură:
  • 150 g ciocolată amăruie
  • 150 g smântână pentru frișcă
Cum preparam:
Blat:
  1. Mixăm albușurile iar când obținem o spumă tare adăugăm zahărul treptat iar la final vom avea o bezea consistentă și lucioasă.
  2. Gălbenușurile le frecăm cu uleiul, esența de vanilie și coaja de lămâie iar apoi le turnăm peste albușuri și amestecăm ușor cu o spătulă sau lingură de lemn cu mișcări de jos în sus pentru a nu scoate aerul din albuș. Astfel va rămâne în continuare o cremă pufoasă.
  3. După ce am adăugat gălbenușurile încorporăm făina amestecată cu praful de copt, amestecăm usor.
  4. Turnăm compoziția într-o tavă rotundă sau dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt și introducem blatul în cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute.
  5. Scoatem blatul din tava și-l lăsăm la răcit fără a îndepărta hârtia de copt.
Crema:
  1. Amestecăm gălbenușurile cu zahăr și făină.
  2. Adăugăm laptele puțin câte puțin și amestecăm bine cu un tel, avem grijă să nu se formeze cocoloașe.
  3. Punem vasul pe foc mic și fierbem compoziția, fără sa dea în clocot, până se îngroașă ca o budincă, în tot acest timp amestecăm în continuu. Odată îngroșată crema, o luăm de pe foc și o lăsăm la răcit.
  4. Când crema este rece încorporăm brânza marscapone, mixăm bine.
  5. Într-un alt castron mixăm frișca lichidă cu zahărul vanilat până obținem o frișcă spumoasă și consistentă după care o încorporăm în crema de mascarpone. Pentru aromă, dupa gust asezonăm cu zeama de lămâie, (2 -3 linguri).
  6. Umezeala din cremă va fi absorbită de blat, astfel ca blatul nu mai necesită însiropare și nici nu trebuie să ne speriem ca dupa adăugarea sucului de lămâie avem o cremă ușor moale.
  7. Blatul  îl vom secționa (pe grosime) în 2 parți (putem si în 3 părți) și punem cremă pe fiecare foaie de blat în părți egale inclusiv partea dedeasupra care o vom îmbrăca în cremă.
Glazura:
  1. Pentru glazură topim ciocolata pe baie de aburi. Peste ciocolata topită turnăm smântăna pentru frișca, puțin câte puțin, până ajungem la consistența dorită.
  2. Turnăm glazura peste prajitură și lăsăm la rece în frigider pentru cel puțin o ora.
  3. Este bine să așezăm prăjitura pe un platou prevăzut cu capac deoarece după montare o dăm la frigider și trebuie să fie acoperită pentru a nu lua gust și miros de la alte preparate aflate în frigider.

 

 

 

1  1  kiserlet24             5  4.4  510d  10e  10flamaita Poftă bună!

© 2015 – 2016, Tina.

PAGE TOP
Citește mai multe:
Dovlecei umpluti cu legume
Dovlecei umpluti cu legume

Acum in sezonul legumelor proaspete trebuie sa profitam din plin de aceste minuni ale naturii, care ne ofera minerale si vitamine vitale organismului nostru.  Dovlecei...

Închide