Tort cu foi fragede si frisca

tort-cu-foi-de-miere-si-frisca
tort-cu-foi-de-miere-si-frisca

O prajitura ce ti se topeste in gura. Reteta din Bucataria romaneasca

O prajitura cu foi fine si fragede, ce ti se topesc in gura. Prajituta mea are doar 7 foi, am facut-o in graba intr-o zi de sambata, destul de aglomerata. Reteta originala are vre-o 20 de foi, iar tortul arata ca un adevarat turn si este dedicat unei familii mari.

Este o reteta ce pare complicata, dar va asigur ca nu este deloc asa, mie mi-a luat mai putin de o ora si jumatate si rezultatul a fost cel asteptat.


Tort cu foi fragede si frisca
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Categoria: Desert / Dulciuri
Bucataria: Romaneasca
Portii: 8
Ingrediente:
Foile de fragede
  • 200 g Unt
  • 2 Ouă
  • 2 linguri Zahăr
  • 100 g Miere
  • 1 lingurita Bicarbonat de sodiu
  • Faina cat cuprinde ( 500-600 g)
Crema
  • 500 g smantana
  • 500 g frisca 33-36%
  • 150 g zahar pudra
  • 100 g nuci macinate
Cum preparam:
Foile fragede
  1. Intr-un castron punem untul, zaharul si mierea la topit, pe baia de aburi (bain marie). Amestecam bine, pana compozitia ajunge lichida aproape de punctul de fierbere ( nu o lasam sa fiarba.
  2. Adaugam bicarbonatul de sodiu si amestecam cu telul pana incorporam bine toate ingredientele, dupa care luam vasul de pe foc.
  3. Rand pe rand, incorporam cele doua oua in amestecul de unt, zahar si miere, amestecind in continuu.
  4. Incorporam faina, dar nu o turnam toata deodata ci lingura cu lingura. Cand aluatul este fierbinte poate absorbi mai multa faina iar odata racit devine tare.
  5. Trebuie sa avem grija sa obtinem un aluat omogen de consistenta unei plastiline pe care sa-l lucram usor, asadar in functie de aceasta consistenta reglam necesarul de faina.
  6. Cand am obtinut consintenta dorita asezam aluatul pe blatul de lucru pudrat cu faina si-l framantam usor.
  7. Impartim aluatul in 6-7 bucati egale. Formam bile pe care le intindem in foi subtiri cu ajutorul sucitorului.
  8. Sa putem intinde aluatul bine, trebuie pudrat cu putina faina.
  9. Odata foile facute, le ajezam pe hartie de copt si le coacem pe rand cate 5 minute in cuptorul preincalzit la 200 C.
  10. Trebuie sa avem mare grija, foile se vor coace imediat datorita grosimi mici, cand devin usor aurii le le scoatem imediat din cuptor, altfel se ard.
  11. Cand foile fragede sunt coapte trecem la pregatirea cremei.
Crema de frisca.
  1. Amestecam smantana cu frisca ( am folosit doar frisca naturala, evit folosirea celei vegetale) si o mixam impreuna cu zaharul pudra.
  2. Obtinem o crema spumoasa si consistenta, din care luam deoaparte 5-6 linguri pentru ornat, diferenta o amestecam cu nuca macinata.
Asamblam tortul.
  1. Asezam prima foaie pe un platou si punem deasupra ei 2-3 linguri de crema, nivelam uniform dupa care asezam foaia urmatoare.
  2. Repetam operatiunea pana asezam ultima foaie peste care vom aseza crema pastrata fara nuca.
  3. Invelim tot tortul in crema si–l decoram dupa cum ne pricepem, cel mai simplu cu nuca macinata.
  4. Tortul nostru cu foi fragede si frisca este gata, il lasam in frigider 4-5 ore sau peste noapte. Foile trebuie s absoarba crema si sa se inmoaie. Astfel a doua zi vom avea un tort ce se topeste in gura.
Pofta buna!

 

tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_1  tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_2 tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_3  tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_4 tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_5  tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_6 tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_7  tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_8tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_9  tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_10 tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_11  tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_12 tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_13  tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_14 tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_15  tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_16 tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_17  tort-cu-foi-de-miere-si-frisca_18

 

Savoare si bun gut – Tort din foi fragede si frisca

 

 

© 2016, Tina.

PAGE TOP