Zacusca de vinete

Zacusca de vinete
Zacusca de vinete

O reteta delicioasa ca la mama acasa

Zacusca este o mancare de legume proaspete, coapte, specifica tarilor balcanice.

Conform traditiei romanesti, dupa recolta de toamna, se pregateste zacusca conservata in borcane sterilizate, pentru a fi consumata iarna.

Pentru o zacusca reusita trebuie sa avem legume proaspete de buna calitate.

Atentie mare, vinetele si ardeii se cantaresc cruzi si apoi se vor coace.

Zacusca de vinete
 
Timp preparare
Timp gatire
Timp total
 
Autor:
Categoria: Conserve
Bucataria: Romaneasca
Ingrediente:
  • 6 kg. de vinete
  • 4 kg gogosari sau capia
  • 2 kg de ceapa
  • 2 litru de bulion de rosii de consistenta potrivita (nu pasta)
  • 1,25 l de ulei
  • 4-5 foi de dafin
  • 2 lingurita de sare
  • 2 ligurita de piper negru boabe sau macinat
Cum preparam:
  1. Spalam atat vinetele cat si ardeii inainte de coacere deoarece dupa coacere nu-i vom mai spala pentru a nu diminua gustul de copt.
  2. Coacem vinetele si gogosarii pe gratar, cuptor sau pe plita.
  3. Cand vinetele sunt coapte le asezam intr-o strecuratoare si lasam sa se scurga lichidul amar pe care vinetele il lasa dupa copt.
  4. Cand s-au racit si lichidul s-a scurs le curatam de coaja si le tocam cu un cutit ceramic sau plastic. Daca folosim metal vinetele se inegresc.
  5. Cand ardeii sunt copti ii asezam intr-un vas pe care il acoperim cu un capac. Lasam ardeii sa se abureasca sub capac pana se racesc apoi ii curatam de coaja si cotor.
  6. Odata caratati ardeii ii tocam in masina de macinat carne, daca nu avem vom folosi un blender.
  7. Curatam ceapa iar apoi o dam prin masina de tocat carne sau o tocam marunt cu cutitul.
  8. Intr-o oala mai mare cu fundul gros punem pe foc ceapa si uleiul impreuma cu o lingura de sare.
  9. Sotam ceapa aproximativ 10 minute pana se inmoaie apoi adaugam ardeiul copt si macinat. Amestecam bine si lasam sa dea in clocot.
  10. Cand incepe sa fiarba adaugam vinetele tocate fin, bulionul, piperul si foile de dafin. Amestecam bine toate ingredientele.
  11. Reducem focul la minim si fierbem aproximativ o ora. Sa nu murdarim toata bucataria (zacusca stropeste cand fierbe) acoperim oala pe jumatate astfel incat aburul sa poata iesi si sa impiedicam si decorarea peretelui cu zacusca.
  12. In timpul fierberii amestecam destul de des, astfel incat sa nu se prinda pe fundul oalei. Spre final condimentam dupa gust cu sare si piper.
  13. Nu trebuie sa exageram cu fierberea deoarece legumele isi vor pierde calitatile si zacusca va avea un aspect urat.
  14. In borcanele sterilizate turnam zacusca fierbinte, filetam capacele si asezam borcanele intr-o tava pe care o introducem in cuptorul preincalzit la 100C vreme de o ora. Dupa scurgerea timpului oprim focul la cuptor si lasam zacusca in cuptor pentru a se raci treptat ( de azi pe maine). Sau daca mai trebuie sa utilizam cuptorul scoatem borcanele fierbinti si le asezam intr-un cuib facut dintr-o patura groasa, le acoperim si le lasam la cald sa se raceasca treptat.
  15. Odata racite borcanele cu zacusca, le asezam frumos pe raftul din camara si chiar daca nu a venit iarna ne putem infrupta din delicioasa zacusca de vinete intinsa pe o bucata de paine moale.
Pofta buna!

 

zacusca  zacusca zacusca  zacusca zacusca  zacusca zacusca  zacuscazacusca  zacuscazacusca  zacusca2

Savoare si bun gust – Zacusca de vinete

 

 

 

 

 

 

© 2016, Tina.

PAGE TOP