Mămicile au de multe ori tendinţa să-şi îndoape copiii şi sunt foarte mulţumite atunci când micuţii lor sunt dolofani. Deşi grăsuţii sunt adorabili, părinţii trebuie să fie foarte atenţi la greutatea odraslelor, pentru a nu ajunge din rotofei de-a dreptul obezi.
Potrivit site-ului prokid.ro, trebuie să studiaţi care sunt limitele în care trebuie să se încadreze această greutate în funcţie de vârsta şi înălţimea copilului.
Iată 10 sfaturi pentru a controla greutatea copilului:
1. Respectaţi programul de 4 mese pe zi
Specialiştii spun că indicate sunt 4 mese pe zi, cu gustari incluse. Nu cedaţi cand copilul va spune că nu ii este foame şi astfel să îi daţi biscuiti sau alte dulciuri. Dacă nu vrea să mănânce la ora stabilită, va mânca mai cu poftă la masa urmatoare. Nu-i daţi desert între mese.
2. Învăţaţi-l unde se serveşte masa
Mesele principale ale copilului trebuie sa decurgă după un ritual clar şi trebuie să mănâce numai la masă, nu la televizor sau prin altă parte. Nu-l lăsaţi să plece cu alimente în buzunar, pentru că va dezvolta un obicei prost de a ronţăi încontinuu.
3. Folosiţi jocul culorilor pentru legume şi fructe
Dacă legumele şi fructele nu sunt preferatele lui, aranjaţi-le astfel încât să fie atraşi de combinaţiile de culoare. Chiar dacă vrea să mănânce doar câteva feluri de mâncare îi puteţi introduce în acestea şi peşte sau legume tăiate subţire. Puneţi pariuri şi faceţi totul să pară un joc: „pun pariu că nu poţi să mănânci asta”.
4. Uitaţi-vă în farfuria copilului
Cu toata discreţia, trebuie să urmariţi ce mănâncă şi ce bea copilul. Asta nu înseamnă că trebuie să-l forţaţi să mănânce tot din farfurie până i se face rău. Nu vă supăraţi dacă nu mănâncă tot. Poate nu-i place, poate e satul.
5. Limitaţi tentaţiile culinare ale copilului
Cand mergeti la cumpărături însoţiţi de copil, nu cedaţi rugăminţilor lui la raionul cu dulciuri. Luaţi câteva şi odată ajunşi acasă depozitaţi dulciurile pe un raft unde nu pot ajunge cei mici ca să se autoservescă mereu.
6. Daţi-i copilului exemple pozitive
Copiilor care au vârsta sub 7 ani le place să ii imite pe cei mari, pe adulţi sau pe colegi şi prieteni. Spuneti-i „vezi, fratele tău a mâncat tot din farfurie” sau „prietenul tău este aşa de înalt fiindcă a mancat mere”.
7. Evaluaţi timpul petrecut de copil în faţa televizorului
Reclamele la alimente de pe posturile de televiziune sunt foarte ispititoare şi le fac poftă copiilor. In plus, statul în fata televizorului îi transforma in sedentari. Impulsionaţi-l pe copil să facă mişcare.
8. Evitaţi produsele la preturi reduse
De obicei, la capitolul nutritie, produsele la pret redus conţin mai puţine proteine ţi legume, dar mai multe grăsimi sau zaharuri.
9. Supravegheaţi graficul de greutate
Medicul pediatrul vă va spune dacă greutatea copilului este normală sau nu. În niciun caz nu se pune problema să îl puneţi pe copil să slăbească, ci mai bine îi daţi dulciuri în cantitate moderată.
10. Nu folosiţi violenţa pentru a-i interzice să mănânce mult
Nu-i spuneţi copilului că e gras. Explicaţi-i că ar fi bine să nu mai mănânce dulciuri între mese „sigur te va ajuta să devii mai frumos”. Daţi-i dulciuri numai în cantităţi mici şi numai ca desert, nu înainte de masă. Dacă îi interziceţi cu violenţă, copilul poate să crească cu tulburări comportamentale şi să mănânce pe furiş.
Sursa: libertatea.ro