Ardeii umpluți reprezintă un aliment preparat în bucătăria românească și cea moldovenească. Sunt de obicei preparați cu ardei grași ori gogoșari umpluți cu carne tocată (de obicei de porc), orez, ceapă, verdețuri și condimente. Se pot servi cu smântână sau iaurt și cu sos de roșii.
Ardeii umpluți se pot face și de post, înlocuind carnea din umplutură cu ciuperci, soia și legume tocate.
Ingrediente:
- 10 ardei grași potriviti ca marime
- 500 g carne tocata de porc
- 1 ceapă de marime medie
- 1 morcov
- 1 cană de orez
- 2 linguri de pastă de roșii
- mărar sau pătrunjel
- 350 ml suc de roșii
- 1 l supă de carne sau apă
- sare, piper, boia de ardei (după gust)
- 2 foi de dafin
- 3 linguri cu ulei.
Cum preparam:
- Curățăm ardeii, îi spălăm și le scoatem cotoarele.
- Prăjim ceapa tocată, morcovul dat prin razătoare și orezul (spălat bine) în ulei bine încins, două-trei minute.
- Adăugăm și carnea tocată, condimentând cu sare și piper. Adăugăm verdeața.
- Amestecăm bine.
- Cu compoziția obținută umplem ardeii. Îi așezăm într-o cratiță înaltă.
- Turnăm sucul de roșii și completăm cu apă până la nivelul ardeilor.
- Fierbem aproximativ o ora si jumatate pe foc mic.
- Din când în când mișcăm cratița circular pentru a nu se prinde.
- Ardeii vor căpăta o aromă și un gust mai bun dacă în cratiță vom pune la fiert și câteva felii de ciolan afumat.
- Mie imi plac ardeii în sos de roșii cu o consistenșă mai densă (un sos gros). Prepar un sos de roșii dulce acrișor și în loc de apă folosesc zeama în care au fiert ardeii , aroma este irezistibilă.
Poftă bună!
Savoare si bun gust – Ardei umpluti
Please follow and like us: