Baclavaua este un desert turcesc, delicatesa fiind una dintre cele mai cunoscute prăjituri ale Orientului.
Este considerată prăjitura națională în Grecia, Turcia, Bulgaria, dar se regăsește în toate bucătăriile din Balcani, în Orientul Mijlociu și în țările din Maghreb, fiind în egală măsură și un desert al armenilor, al ciprioților și afganilor.
Ingrediente:
- 200 g unt
- 750 g nuci
- 1 kg zahăr
- 1 pachet foi de plăcintă
- zahăr vanilat
- coaja de lămâie şi de portocală
- sare
Cum preparam:
- Scotem foile de plăcintă de la rece, le lasăm câteva minute la temperatura camerei iar între timp, punem untul să se topească la foc mic.
- Amestecăm nucile macinate cu 500 g de zahăr, un praf de sare, zahărul vanilat, 4-5 linguri de apă şi coaja de lămâie. Amestecăm bine până când se formează o pastă pe care o lasăm câteva minute să se lege.
- Pregătim o tavă pe care o ungem cu puţin unt, dăm drumul la cuptor la 120° C.
- Aşezăm prima foaie, ungem cu unt topit, aşezăm a doua foaie, ungem cu unt topit şi a treia foaie la fel, apoi punem crema de nucă şi acoperim cu celelalte trei foi, pe care le ungem pe rând cu unt, taiem bucăţele potrivite şi le dăm la cuptor.
- Cât timp stau la cuptor, preparăm siropul din 500 g de zahăr, vanilie, 250 ml apă şi coajă de lămâie şi de portocală.
- După ce s-au copt plăcintuţele, scoatem tava şi se toarnă siropul călduţ. Lasăm aproximativ o oră să se însiropeze şi le putem servi.
savoare si bun ust – baclava
Please follow and like us: