
La noi in Ardeal le numim Branzoaice, in Moldova li se spune „Poale-n brau”, le stim de la bunici si strabunici, pufoase, aromate, umplute cu branza dulce si stafide, sunt atat de bune incat sunt de nerefuzat.
Este o reteta simpla, usor de facut si doar cu cateva ingrediente, o placinta foarte delicioasa la indemana oricui.
Este o reteta traditionala romaneasca, cunoscuta din cele mai vechi timpuri, “Această denumire vine de la femeile care purtau catrință și, ca să fie mai lejere în mișcări când spălau sau făceau treabă, își ridicau colțul la catrință și îl puneau în brâu. De aici vine denumirea plăcintelor Poale-n brâu”, a explicat pentru Agerpres Florentina Buzenschi, directorul Muzeului de Etnografie al județului Neamț.

- 500 g faina
- 200 ml lapte caldut
- 50 g unt topit
- 100 g zahar
- 2 oua intregi
- 1 plic de drojdie uscata (10 g)
- 1 praf de sare
- coaja de la o portocala mai mare sau de la doua mai mici
- 300 g branza dulce de vaci
- 150 g zahar
- 1 galbenus de ou
- 2 linguri de gris
- o mana de stafide
- 1 galbenus de ou
- 3 linguri lapte
- Faina cernuta o asezam intr-un bol mai mare si o amestecam cu drojdia. Incet adaugam laptele si untul topit dar nu fierbinte. Framantam bine iar cand aluatul capata consistenta adaugam ouale, zaharul, sarea si coaja de portocala.
- Framantam bine pana obtinem un aluat omogen, iar ingredientele sunt bine incorporate.
- Aluatul il putem prepara si in masina de facut paine, in care vom aseza ingrediantele in urmatoarea ordine: laptele, ouale batute, untul, zaharul, sarea, faina si la urma drojdia si coaja de portocala.
- Programam masina la un program cu framantare dar fara coacere.
- De data aceasta si eu am folosit maina de paine, care stie sa framante aluatul deosebit de bine. Am folosit programul de facut aluatul de pizza.
- Cand s-a terminat programul, am scos aluatul si l-am pus intr-un castron. L-am acoperit cu un prosop curat de bucatarie, apoi l-am pus la cald, pentru inca o jumatate de ora, pentru dospit.
- Asezam toate ingredientele intr-un bol si le amestecam pana obtinem o crema pufoasa.
- Rasturnam aluatul pe o planseta de lucru sau direct pe masa pudrada cu putina faina.
- Cu sucitorul intindem o foaie (de preferat dreptunghilara), cu o grosime de cca 8 mm.
- Taiem aluatul in patrate de cca 6-8 cm si in centru fiecaruia asezam o lingura de umplutura.
- Lipim bine de tot colturile opuse ale patratului, doua cate doua.
- Asezam branzoaicele pe tava de copt pe care am imbracat-o in hartie de copt unsa cu putin ulei.
- Acoperim tava cu un prosop de bucatarie si lasam placintele la dospit inca vre-o 40 de minute, intr-un loc cald.
- Odata dospite, ungem placintele cu ajutorul unei pensule,cu galbenusul amestecat cu lapte.
- Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 15-20 de minute.
- Cand sunt rumene le scoatem din cuptor si dupa preferinta le servim simple sau pudrate cu zahar.
- Fiind o placinta destul de dulce, eu le prefer fara zahar pudra deasupra.