Pentru englezi, brioșa este un cult. Este o mâncare națională. Ei au inventat-o și tot ei se bucură cel mai mult de gustul ei.
Istoria brioșei este veche. Ca orice lucru care se respectă și vrea sa aibă un viitor glorios, și brioșa a început de jos. A fost mâncarea celor mai săraci servitori de la curțile aristocraților medievali.
De atunci, brioșa a devenit cea mai la modă „pâine” din insulă.
Astăzi, brioșa a capătat tot soiul de arome. I-au fost adăugate fructe: mere, cireșe, vișine, căpșuni, a devenit mai pufoasă și, in forma sa adaptată, este la fel de căutată.
Completează gustul cafelei sau al ceaiului. Mai mult, forma ei, care a rămas aceeași chiar și după atâta timp, este o încântare pentru copii.
- 200 g unt moale, tăiat cuburi
- 200 g zahăr
- 200 g făină
- 100 g ciocolată amăruie, tăiată mărunt
- 1 linguriță praf de copt
- 3 ouă
- 1 linguriță esență de vanilie
- 2 linguri cacao
- ****Umplutura de caramel****
- 400 g zahăr tos
- 250 g unt
- 200 ml lapte
- 3 gălbenușuri
- ****Decor****
- frișcă , sos caramel
- Brioșele
- Amestecăm zahărul cu untul, până când se omogenizează bine, adaugăm ouăle unul câte unul, vanilia, praful de copt și cacaua.
- Presarăm făina și amestecăm.
- Adaugăm în compoziție ciocolata tăiată mărunt.
- Turnăm compoziția în forme de brioșe. Coacem 15-20 de minute în cuptorul preîncins la 180°C.
- Caramelul:
- Topim zaharul amestecând încontinuu să nu se formeze cocoloașe netopite și să nu se ardă. Amestecăm gălbenușurile cu 4-5 lingurițe de zahăr până ce devin cremoase ca o spumă. Adaugăm crema de ou peste zahărul topit, câte o linguriță, amestecând rapid, apoi untul și la final laptele. Omogenizam și dăm deoparte de pe foc.
- Cu o seringă vom lua ¾ din sosul de caramel și vom umple brioșele cât sunt calde, iar restul de sos il vom păstra pentru decor.
- Când s-au racit ornăm cu sos de caramel.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Brioșe caramel