Ciorba de burta este un preparat traditional romanesc, ea a fost preluata in parte de la turci pe vremea ocupatiei otomane. Un preparat delicios cu multa savoare, o mancare care necesita destul de mult timp pentru a fi gatita. Exista mai multe variante de retete ale acestei ciorbe, cu otet ori cu lamaie, cu legume sau fara legume.
Imi place ciorba de burta dar si am ales sa gust mai multe retete, mi-a placut cel mai mult ciorba in care nu s-a folosit zeama rezultata din fierberea burtii.
Astazi voi gati aceasta reteta, care are si un avantaj, daca nu folosim zeama putem folosi burta prefiarta, ceea ce inseamna ca vom sta in bucatarie mai putin.
Haideti sa gatim impreuna aceasta ciorba speciala.
Ciorba de burta ca la mama acasa
Autor: Florentina-Mirela
Portii: 8
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
- 1 kg de burta de vita ( congelata prefiarta si portionata)
- 2 bucati rasol de vita
- 400 g smantana
- 3 morcovi
- 1 pastarnac
- 1 ceapa
- 1 capatana usturoi
- 3-4 linguri otet (dupa gust)
- 4 galbenusuri de ou
- 3 linguri ulei
- Sare/ boabe piper/2-3 foi de dafin
Cum preparam:
- Scoatem din timp din congelator burta si o lasam sa se dezghete.
- Odata dezghetata o spalam bine in mai multe ape, dupa care o punem in oala impreuna cu o lingurita de sare si o dam la fiert aproximativ 15-20 de minute, chiar daca burta este prefiarta, burta este mai buna daca este fiarta bine.
- O strecuram si o lasam deoparte.
- Intre timp intr-o alta oala punem rasolul la fiert in 4 litri de apa, impreuna cu doi morcovi, pastarnacul, ceapa, boabele de piper, foile de dafin si sare dupa gust.
- Cand rasolul este fiert si am obtinut o supa concentrata ( 3 litri)o luam de pe foc si o strecuram.
- Curatam si pisam usturoiul, apoi il frecam cu o lingura de sare si turnam peste el cateva linguri de apa rece, dupa care il punem in ciorba.
- Morcovul ramas il dam prin razatoare, il punem intr-o craticioara imprena cu uleiul si il distuim apoi il adaugam in supa gata strecurata.
- Adaugam si burta fiarta si taiata feliute subtiri.
- Intr-un bol amestecam cu un tel galbenusurile de ou cu smantana, pana acestea s-au incorporate bine.
- Nu turnam amestecul direct in ciorba deoarece se va branzi si ciorba va avea un aspect urat.
- Luam cu un polonic supa fierbinte si turnam peste amestecul de galbenus si smantana, amestecam bine, mai turnam inca un polonic sau doua dupa care amestecul bine diluat il turnam in oala cu ciorba.
- Acrim ciorba dupa gust cu otet sau zeama de lamaie, potrivim cu sare si ciorba este gata preparata.
- O servim fierbinte cu ardei iute si paine prajita.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Ciorba de burta ca la mama acasa
Please follow and like us: