Pentru clătite sunt zeci de reteţe şi am stat pe gânduri dacă să prezint sau nu o reţetă atât de modestă şi atât de bine ştiută. Clătite pot fi dulci, sărate, simple sau la cuptor, umplute cu brânză, gem, nuci, ciocolată, inghetată…şi cu tot ce ne place.
Putem inventa orice, chiar dacă la prima vedere clătitele ne par banale putem să aducem plusuri la retetăsau să o minimalizăm la maxim- apa şi făină.Clătitele ce astăzi le vom pregăti impreună, le-am gustat pentru prima dată acum mulţi ani intr-un sătuc pitoresc din frumoasa noastra Bucovină, acolo unde bucatele sunt mai delicoase ca in oricare alt colţisor de ţară.
Sfaturi:
Nu pregăti aluatul cu mult timp inainte :
Cu cât este mai proaspăt, cu atat clătitele iti vor ieşi mai bine. Ideal este să-l faci chiar atunci. Iti ia mai puţin de 10 minute.
Nu folosi o tigaie subţire :
Ca să nu se ardă clătitele, este recomandat să folosesti o tigaie mai groasă, iar focul aragazului să fie dat la mediu, nicidecum la mare.
Nu trebuie sa amestecăm prea mult aluatul, pentru ca glutenul din făină, impreună cu proteinele din ouă vor incepe sa reactioneze şi vom obţine nişte clătite gumate
- 100 grame făină
- 150 ml de lapte rece
- 150 ml apă minerală
- 2 ouă
- o lingură de zahăr + un vârf de cuţit de sare
- o lingură de ulei
- o linguriţă de coaja lămâie rasă
- 500 g brânza dulce de vaci (daca brânza nu e cremoasă, adăugăm o lingură de smântană)
- 150g zahăr pudră
- 3 pliculeţe zahăt vanilat
- 1 gălbenus de ou
- ½ linguriţă scorţisoară sau un pumn de stafide
- 150 g smântană
- o cescută de zahăr tos, de preferat zahăr brun.
- Amestecăm ingredientele – de preferinţă cu mixerul – până ce obţinem o compoziţie omogenă, fără cocoloaşe.
- Luăm cu un polonic şi turnăm, pe rând, compoziţia într-o tigaie încinsă (dacă tigaia este de calitate, nu este nevoie să punem ulei. Dacă are, însă, aderenţe, este bine să puneţi, înainte de prima clătită, câteva picături de ulei). Se lasă fiecare clătită la rumenit câte două minute pe fiecare parte, după care se iau pe o farfurie, puse una peste alta.
- Umplutura este simplu de realizat, amestecăm toate ingredientele si obţinem o cremă fina.
- Pregătim un vas de yena sau o tavă cu pereţi inalţi pe care o vom unge bine cu unt.
- Pe fiecare clătită vom pune două linguri cu vârf de cremă după care rulăm şi asezăm clătită lângă clătită in vasul pregătit.
- După ce am aşezat toate clătitele in vasul de yena deasupra intindem smâtana peste care presărăm zahărul tos.
- Le dăm la cuptorul preincălzit la o temperatura de 200 grade Celsius, pentru 10-15 minute sau pană când clătitele vor prinde o crustă aurie.
- Le servim fierbinţi pudrate cu zahar pudra.
Pofta buna!