Carnea de porc este unul dintre alimentele cele mai iubite şi consummate, este preferata românilor în perioada sărbătorilor de iarnă, cu toate că mulţi o privesc cu suspiciune din pricina aşa-ziselor pericole pe care se spune că le comportă.
O adorăm de Crăciun, cu toate că ne-am obişnuit să spunem că este grasă, creşte colesterolul rău, duce la indigestie, obezitate, probleme circulatorii, celulită etc. Experţii atrag atenţia că de multe ori se exagerează în privinţa aşa-ziselor pericole la care ne expunem consumând-o căci, spun aceştia, este mai sănătoasă decât carnea roşie!
Carnea de porc este o altă carne albă, alternativă la carnea de pui, de exemplu. Ba chiar, în funcţie de situaţie, muşchiuleţul de porc poate avea mai puţină grăsime decât pieptul de pui. Desigur, carnea de porc este cu atât mai gustoasă cu cât este mai grasă, însă dacă o selectaţi cu atenţie vă puteţi bucura de savoarea ei fără nici un risc.
- 12 coaste de porc
- Pentru marinare:
- o lămâie,cimbru, sare, piper
- 150 ml pastă de tomate
- 1 legătură usturoi verde
- 1 legătură ceapă verde
- 1 lingură miere
- 2-3 rondele ananas din compot
- 1 lingură oțet balsamic
- 2 linguri ulei măsline
- 1 limes
- 2 linguri muștar iute
- Sare
- Coastele de porc le stropim cu zeama stoarsă de la 1 lămâie, asezonăm cu cimbru, sare, piper și le lasăm la marinat într-o pungă de plastic, la frigider, timp de 12 ore.
- După acest timp, le frigem pe grătarul foarte bine încins.
- Spalăm și curățăm usturoiul și ceapa verde, păstrând puțin și din codițele verzi, le toacăm mărunt și le adaugăm într-un blender împreună cu ananasul din compot, zeama de limes, pasta de tomate, muștarul, uleiul de măsline, mierea și oțetul balsamic.
- Presarăm sare după gust. De asemenea mai putem adăuga și condimente suplimentare, în funcție de opțiuni: curry, scorțișoară, piper sau mentă.
- Coastele le servim de obicei cu garnitură de cartofi prăjiți.