Cozonacul este prajitura nelipsita de pe masa sarbatorilor, fie ele Sarbatorile de Craciun fie Sarbatorile de Pasti, un obicei pastrat de la bunici si strabunici
Daca in casa nu este iz de cozonac proaspat scos din coptor nu simti ca este sarbatoare, – Cozonacul este prajitura tututror romanilor.
Astazi vom pregati un cozonac pufos, aromat si foarte delicios.
Ingrediente:
- 450 g de făină,
- 150 g de zahăr,
- 5 ouă,
- 90 g unt,
- 150 g lapte,
- 15 g de drojdie,
- un vîrf de cuţit de nucşoară,
- coaja de la ⅓ portocală,
- coaja de la ½ lămîie,
- ½ linguriţă de sare,
- 3 g de zahăr de vanilie,
- 60-80 g fructe confiate.
Cum preparam:
- Se face o maia din drojdie, 1 lingură de făină și 75 ml lapte călduț. Se lasă să crească până își dubleaza volumul, într-un loc calduț.
- Sa tinem cont de sfaturile din link
- În laptele rămas adăugam portocala mărunţită cu blenderul, coaja de lămâie, vanilina, sarea, stafidele şi amestecăm totul.
- Într-un vas încăpător adăugăm făina. Facem o gropiță la mijloc. Adăugăm compoziția de lapte, ouăle și maiaua apoi framântăm până încorporăm toate igredientele bine.
- Topim untul și punem câte un pic, până se încorporeaza tot în aluat, iar acesta nu se mai lipeste. La urmă adăugăm fructele confiate. Acoperim aluatul si îl lăsăm să dospească timp de 1-1,5 ore la loc cald.
- După ce aluatul a crescut, se împarte în două părți pe care le punem în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt (sau unsă cu ulei și tapetată cu făină) și le lăsăm să mai crească circa 30 de minute.
- După ce au crescut ungem cu un ou bătut, presărăm deasupra zahăr și dăm la cuptor la temperatura de 175 grade timp de 40 de minute, până se rumenește frumos deasupra. Atenție, nu se deschide ușa de la cuptor în prima jumatate de oră, altfel riscăm să se lase compoziția.
- Când este copt scoatem tăvile din cuptor și lăsăm la răcit un pic, apoi îl scoatem din tava.
Poftă bună!
Savoare si bun gust – Cozonac cu fructe confiate
Please follow and like us: