Cozonc cu rahat reteta traditionala
Cozonacul, il cunoastem cu totii ca un preparat traditional romanesc, nelipsit de pe masa bogata, in zilele de sarbatoare. Dar el, Cozonacul, are o istorie mult mai veche, cunoscut inca din antichitate a fost adoptat de multe popoare.
A fost si este apreciat si plecand de la micutul cozonacel facut ca ofranda pentru zei, a ajuns astazi sa fie din ce in ce mai elaborat, mai sofisticat si mai dulce ca oricand.
Mie imi place cozonacul simplu si aromat, nu prea dulce, cu nu prea multa umplutura, moale si pufos.
Reteta de astazi este una simpla de Cozonac cu stafide si rahat, reteta care se preteaza facuta si intr-o zi obijnuita pentru a fi servit impreuna cu un pahar de lapte caldut.
Cozonac cu stafide si rahat
Autor: Florentina-Mirela
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 6
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Cozonac
- 500 g faina alba 000
- 250 ml lapte
- 100 g zahar
- 100 g unt topit
- 2 galbenusuri
- coaja rasa de la o lamaie
- 20 ml ulei
- un praf de sare
- 7 g drojdie uscata
Umplutura
- 50 g stafide muiate in esenta de rom
- 75 - 100 g rahat de fructe
Cum preparam:
- Am așezat făina într-un cistron peste care am pus un cele două
- Gălbenușuri de ou, un praf de sare, am adăugat coaja unei
- lămâi trecute prin răzătoarea fină, apoi am turnat peste toate ingredientele cele 30 de
- mililitri de ulei.
- Într-o lingură de lapte cald asezam cele 7 grame de drojdie uscată și apoi o turnăm în castron apoi adăugăm zahărul și laptele.
- Frământăm bine aproximativ 20 de minute apoi lăsam aluatul să se odihnească puțin.
- Topim cele 100 de grame de unt și după ce s-a răcit, îl turnăm peste aluat.
- Frământam aluatul până când se desprinde ușor de mână și-l lăsăm la dospit in jur de o oră, până
- Își va dubla volumul.
- Am împărțit aluatul in două, am făcut doi cozonaci mai mici, puteți face un singur cozonac și va ieși destul de măricel.
- Întindem aluatul moale la grosimea de un centimetru, pe masa data cu puțin ulei,
- și presărăm peste el stafidele înmuiate într-o lingura de rom și îl rulăm.
- Am uns cu unt o formă pentru cozonac și am așezat cozonacul rulat în formă.
- Cu cealaltă jumătate am procedat la fel doar că am înlocuit stafidee cu rahat de fructi.
- L-am lăsat să mai crească un inca 30-40 de minute,
- Când cozonaci au umplut formele si atunci l-am uns cu un galbenus de ou amestecat cu o lingură de lapte.
- Am introdus tavile in cuptorul incins și l-am copt la 180 de grade aproximativ 40 de minute.
- Puteti sa faceți testul scobitorii pentru a controla daca Cozonacul cu stafide si rahat este copt.
Pofta Buna!
Savoare si bun gust – Cozonac cu stafide si rahat de fructe
Please follow and like us: