Cozonac cu stafide si rahat
Autor: Florentina-Mirela
Categoria: Desert / Dulciuri
Bucataria: Romaneasca
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Portii: 6
- 500 g faina alba 000
- 250 ml lapte
- 100 g zahar
- 100 g unt topit
- 2 galbenusuri
- coaja rasa de la o lamaie
- 20 ml ulei
- un praf de sare
- 7 g drojdie uscata
- 50 g stafide muiate in esenta de rom
- 75 - 100 g rahat de fructe
- Am așezat făina într-un cistron peste care am pus un cele două
- Gălbenușuri de ou, un praf de sare, am adăugat coaja unei
- lămâi trecute prin răzătoarea fină, apoi am turnat peste toate ingredientele cele 30 de
- mililitri de ulei.
- Într-o lingură de lapte cald asezam cele 7 grame de drojdie uscată și apoi o turnăm în castron apoi adăugăm zahărul și laptele.
- Frământăm bine aproximativ 20 de minute apoi lăsam aluatul să se odihnească puțin.
- Topim cele 100 de grame de unt și după ce s-a răcit, îl turnăm peste aluat.
- Frământam aluatul până când se desprinde ușor de mână și-l lăsăm la dospit in jur de o oră, până
- Își va dubla volumul.
- Am împărțit aluatul in două, am făcut doi cozonaci mai mici, puteți face un singur cozonac și va ieși destul de măricel.
- Întindem aluatul moale la grosimea de un centimetru, pe masa data cu puțin ulei,
- și presărăm peste el stafidele înmuiate într-o lingura de rom și îl rulăm.
- Am uns cu unt o formă pentru cozonac și am așezat cozonacul rulat în formă.
- Cu cealaltă jumătate am procedat la fel doar că am înlocuit stafidee cu rahat de fructi.
- L-am lăsat să mai crească un inca 30-40 de minute,
- Când cozonaci au umplut formele si atunci l-am uns cu un galbenus de ou amestecat cu o lingură de lapte.
- Am introdus tavile in cuptorul incins și l-am copt la 180 de grade aproximativ 40 de minute.
- Puteti sa faceți testul scobitorii pentru a controla daca Cozonacul cu stafide si rahat este copt.
Recipe by Savoare si Bun Gust at https://savoaresibungust.ro/cozonac-cu-stafide-si-rahat/
3.5.3251