Cotlet de vitel la tava cu sos alb
Autor: 
Timp preparare: 
Timp gatire: 
Timp total: 
Portii: 4
 
Ingrediente:
  • 1 bucată de cotlet de vitel ( 1 kg)
  • 1 ceapa curatata taiate felii
  • 3 catei de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 ramurica de rosmarin
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 100 ml. vin alb
  • 150 ml apă
  • 50 de grame de unt
  • sare, piper proaspăt măcinat
Sosul blue chesse:
  • 25 g unt
  • 150 ml lapte
  • 1 lingura faine
  • 50 g branza cu mucegai albastru
Cum preparam:
Friptura.
  1. Intr-o tigaie unde am pus la incins uleiul, asezam cotletul de vitel si il rumenim pe ambele parti.
  2. Rumenit bine cotletul il transferam intr-o tava mai adanca sau intr-un vas de yena, in care am facut un pat din legumele curatate si feliate: ceapa, morcovul, usturoiul feliat și ramurica de rozmarin.
  3. Untul portionat in feliute sau cubulete il presaram in tava si peste cotlet.
  4. Adaugam apa si punem capacul peste vasul de yena (sau folie peste tava) si o punem in cuptorul preincalzit la temperatura de 150 grede Celsius.
  5. Lasam friptura in cuptor cca 3 ore, ea trebuie sa fie frageda si moale.
  6. Cand friptura este gatita luam capacul turnam in vas vinul si dam din nou la cuptor, fara capac, timp de 15 minute.
  7. Scoatem friptura de vitel din cuptor si o feliem in portii egale.
Sosul blue cheese:
  1. Topim cele 25 g de unt intr-o tigaie la foc mic, peste care adaugam faina.
  2. Adaugam incet laptele, amestecand tot timpul, pana cand sosul se omogenizeaza si devine o crema fina fara gogolose.
  3. Adaugam cele 50 g de branza cu mucegai albastru pe care am tocat-o marunt.
  4. Amestecam pana ce branza se topeste si sosul se ingroasa usor.
Servirea:
  1. Friptura de vitel se serveste alaturi de o garnitura de legume trase la tigaie sau alaturi de o garnitura de cartofi la cuptor, totul asezonat cu sosul blue cheese.
Pofta buna!
Recipe by Savoare si Bun Gust at https://savoaresibungust.ro/cotlet-de-vitel-la-tava-cu-sos-blue-cheese/