Prajitura cu mere
Autor: 
Timp preparare: 
Timp gatire: 
Timp total: 
Portii: 8
 
Ingrediente:
  • 200 g margarină, la temperatura camerei
  • 100 g zahăr + 3 linguri pentru umplutura de mere
  • 2 linguri smântână
  • Un praf de sare
  • 1 ou
  • 500 g făină
  • 1 pliculeț zahăr vanilat
  • 1 Praf de copt
  • 1 kg
  • 4 linguri gris
  • Unt pentru uns tava
Cum preparam:
Umplutura de mere
  1. Curățăm merele, le dăm pe răzătoarea mai mare şi le stoarcem de suc. Le punem într-o cratiță la călit împreună cu 2 – 3 linguri de zahăr. Le lăsăm pe foc 10 – 12 minute, până se înmoaie bine, amestecând din când în când să nu se lipească. Când sunt gata, le punem deoparte să se răcească și ne ocupăm de aluat.
Aluatul
  1. Într-un vas punem margarina tăiată bucățele, zahărul, oul, smântâna, zahărul vanilat si praful de sare. Amestecam bine cu mâna iar apoi adăugăm făina şi praful de copt. Făina se amestecă doar puţin câte puţin ca să se încorporeze bine în aluat şi frământaţi bine cu mâna.
  2. După ce nu se mai lipeşte aluatul de mână şi de marginile vasului facem o bilă din el. Mutam bila de aluat pe masa presărată cu făină și o mai frământam puțin.
  3. Apoi o taiem în două. Din ele vom forma foile de la prăjitură.
  4. Cu un sucitor întindem pe rând cele două foi de dimensiunea tăvii.
  5. Ungem cu unt și tapetăm tava cu făină sau cu hartie de copt .
  6. Așternem prima foaie în tavă. O modelăm cu mâinile pentru a se așeza perfect. Peste această foaie presărăm 2 linguri de gris. Adăugăm merele călite care s-au răcit între timp și nivelăm bine.
  7. Presărăm 2 linguri de gris peste umplutura de mere.
  8. Întindem cea de-a doua foaie la fel cum am procedat cu prima. O așezăm peste merele deja puse. Apoi din loc în loc facem găuri cu o furculiță pe care am băgat-o în prealabil în făină.
  9. O dăm la cuptor, la foc mic aproximativ o oră până se rumenește pe margini.
  10. Se porţionează direct în tavă după ce s-a răcit.
Recipe by Savoare si Bun Gust at https://savoaresibungust.ro/prajitura-cu-mere/