COZONAC CU CACAO, NUCI SI STAFIDE
Autor: 
Categoria: Desert / Dulciuri
Bucataria: Romaneasca
Timp preparare: 
Timp gatire: 
Timp total: 
Portii: 12
 
Ingrediente:
Ingrediente maia:
  • 50 grame drojdie proaspata
  • 2 linguri de lapte caldut
  • o lingura de faina
Ingrediente aluat:
  • 1 kilogram de faina
  • 6 galbenusuri
  • ½ litru de lapte
  • 300 grame zahar
  • 200 grame unt
  • 50 grame ulei
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 4 fiole esenta de rom
  • 4 fiole esenta de vanilie
Ingrediente crema:
  • 50 g stafide
  • 300 grame nuca macinata
  • 20 grame unt
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri de zahar
  • 5 linguri de lapte
Cum preparam:
  1. Facem maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.
  2. Dupa ce le amestecam, lasam maiaua la crescut.
  3. In timp ce lasam maiaua la crescut punem faina cernuta intr-un ligheam si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte pe care in prealabil l-am fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie.
  4. Framantam aluatul.
  5. Galbenusurile le batem bine cu un praf de sare, apoi le adaugam peste aluat treptat.
  6. Topim untul si peste el turnam uleiul.
  7. Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald si framantam in continuare.
  8. Peste toata aceasta compozitie adaugam maiaua si framantam bine de tot.
  9. Cand aluatul este framantat, adaugam esentele si le incorporam bine in aluat.
  10. Presaram deasupra aluatului faina si-l punem la cald unde-l lasam la crescut.
  11. Pentru umplutura punem laptele la foc cu untul, cacao, nuca si stafide.
  12. Stafidele trebuie lasate inainte in lapte pentru a se inmuia.
  13. Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in doua jumatati.
  14. O jumatate o vom imparti la randul ei in alte doua jumatati.
  15. Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.
  16. La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim.
  17. Le asezam in forma pentru cozonac, pe care in prealabil am tapetat-o cu hartie de copt şi ii mai lasăam la crescut timp de 40 de minute.
  18. Cu o pensula ungem cozonacul cu galbenusul de ou amestecat cu un pic de lapte si presaram deasupra zahar tos.
  19. Apoi, ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora.
  20. In primele 20 de minute evitam deschiderea cuptorului.
  21. Verificam cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare.
  22. Se scot, se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie, preferabil din bumbac si ii lasam la racit.
Recipe by Savoare si Bun Gust at https://savoaresibungust.ro/secretele-unui-cozonac-perfect-cozonac-cu-cacao-nuci-si-stafide/