
Fois Gras poate fi galben, bej, gri deschis sau roz, in functie de dieta pasarii, insa culoarea este mai putin importanta, ceea ce conteaza cu adevarat fiind textura sa, care trebuie sa fie omogena si fina ca portelanul.
Fois gras entier este cea mai pura forma de fois gras, consta dintr-un ficat intreg care a fost curatat de vene, asezonat si gatit in propria sa grasime, fara folosirea de aditivi, si are o textura firma si densa.
Pe langa fois gras entier mai exista si alte sortimente precum bloc de foie gras, un amestec de foie gras (cel putin 90%), condimente si apa, parfait de fois gras, pate de fois gras, galantine de foie gras, puree sau mousse de fois gras.
Secretul in servirea de foie gras este racirea lui, apoi trecerea cutitului prin apa calda inaintea felierii si servirea pe felii foarte subtiri de bagheta sau paine frantuzeasca traditionala (du paix).
Cel mai bun prieten pentru foie gras este vinul frantuzesc Sauternes, dar poate fi servit si alaturi de Gewurtztraminer, Riesling, Bordeaux, Port, Jurancon, Pineau des Charentes sau chiar alaturi de sampanie.
Consumul de foie gras, care contine o cantitate mare de acizi grasi nesaturati, ajuta la reducerea nivelului colesterolului, iar studiile arata ca locuitorii din regiunea sud-vestica a Frantei, care consuma foie gras de rata si de gasca in cantitati insemnate, au o rata foarte scazuta de boli cardio-vasculare si cea mai mare speranta de viata din intreaga tara.

- 1000 g ficat de gâscă
- 20 ml cognac
- 10 g sare
- 4 g piper
- 1000 ml lapte
- 3 g zahăr
- Lăsăm ficatul de gâscă în lapte la rece pentru 12 ore, după care îl desfacem pentru al curața de vene.
- După curațare îl punem la marinat cu sare, piper, cognac și zahăr pentru aproximativ 12 ore.
- Pregătim o forma ceramica așezăm ficatul marinat si ajezam tava intr-o alta tava in care punem apa deoarece preparatul inl pregatim in bain marie.
- Preincalzim cuptorul la temperatura de 120 C .
- Introducem tavile in cuptor si lasam tava cu ficat in bain-marie timp de aproximativ60 minute la temperatura de 120ºC.
- In timpul coacerii vom observa cum grasimea de culoare galbena iese la suprafata formand la final o crusta aurie.
- După ce ficatul este gătit îl presăm bine și îl menținem la rece.
- Se servește după aproximativ 2 zile în tranșe fine împreună cu felii de pâine toastată și salată verde.
Poftă bună!
Savoare si bun gust – Terina de ficat de gasca – Foie Gras