Friptura de miel este nelipsita pe masa Sfintei Sarbatoare de Pasti.
Reteta de mai jos este reteta copilariei mele, gatita cu pricepere atat de bunica cat si de mama. O reteta simpla usor de facut.
Bine preparata, aceasta friptura frageda ti se topeste in gura.
- 1 pulpa de miel (pulpa din spate) cca 2 kg
- 7-8 catei mari usturoi
- 1 pahar mare vin alb sec
- 1 pahar de apa
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- Sare, piper macinat
- Cateva boabe de piper
Cum preparam:
Spalam pulpa foarte bine si o stergem cu un servet de bucatarie.
Curatam usturoiul si il taiem bastonase.
Cu ajutorul unui cutit ascutit, intepam adanc pulpa din loc in loc, pe ambele parti si in gaurile formate introducem bastonasele de usturoi.
Ungem pulpa cu ulei, o frecam cu sare si piper macinat apoi o presaram cu cateva ace de rozmarin.
In tava unsa cu cateva linguri de ulei asezam carnea, presaram boabele de piper dupa care turnam in tava vinul si apa.
Acoperim tava cu o folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 200° C pentru o ora si 30min.
Dupa primele 30 minute, scoatem tava din cuptor si intorcem pulpa pe cealalata parte. O acoperim si o mai lasam inca 30 de minute la cuptor.
Dupa cele 30 de minute o descoperim din nou, intoarcem iar pulpa pe partea cealalta si adaugam in tava inca cateva ace de rozmarin. Acoperim tava din nou si mai lasam inca 30 minute la cuptor.
Dupa ultimele 30 minute, descoperim tava si lasam pulpa la rumenit pentru inca 20-30 minute.
In tot acest timp, avem grija ca sosul din tava sa nu scada iar daca se intampla acest lucru, mai adaugam apa calduta amestecata cu putin vin.
Din 10 in 10 minute, ungem cu o pensula pulpa cu sosul format in tava. Eu o prefer foarte bine rumenita pentru ca ador cojita crocanta.
Cand s-a rumenit frumos, stingem focul si o putem servi.
Servim cu o garnitura de cartofi copti la cuptor sau cartofi natur si binenteles alaturi de o salata verde.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Friptura de miel la cuptor