Carnea de vita este o provocare pentru oricine vrea sa o gateasca.
Avand o textura mai deosebita, carnea de vita se poate intari la gatit, rezultand un adevarat esec.
Pentru reusita trebuie sa respectam cateva reguli.
– pentru a face carnea mai frageda o punem in marinada inainte cu o zi de a o prepara.
– cea mai sigura si mai usoara metoda de fragezit carnea de vita este congelarea ei. O punem din timp la congelat, pentru a avea timp suficient, apoi, sa o decongelam lent.
– carnea de vita nu trebuie preparata prea mult timp, deoarece se va intari si se va usca prea tare.
– sarati carnea de vita pentru friptura, cu 45-60 de minute inainte de preparare. In acest timp sarea se va dizolva si va intrepatrunde carnea, dand carnii o textura frageda si suculenta, cu o crusta savuroasa.
Friptura din vrabioara de vita cu sos de merisoare
- 500 g de carne vrabioara de vita ( 2 bucati), grosimea de 4 cm.
- 2 linguri de ulei
- 1 catel usturoi
- 1 lingura de rozmarin tocat
- Sare si piper dupa gust
- 4 cani cu merisoare
- ¼ cana cu zahar
- ¼ cana cu ghimbir
- 1 lamaie
- Curatam vrabioara de vita de pielite si pastram statul de subtire de grasime.
- Intr-un castronel punem cele doua linguri de ulei, eu prefer cel de masline, catelul de usturoi zdrobit si rosmarinul, amestecam bine si cu aceasta compozitie aromam bucata de vrabioara de vita.
- Asezam bucatile de carne intr-un vas o acoperim cu un capac si o lasam la temperatura camerei timp de o ora sa absoarba aromele.
- Incingem la foc mare o tigaie cu pereti grosi, de preferat una din fonta si cand este incinsa bine asezam bucatile de vrabioara de vita si le gatim pe fiecare parte 4-5 minute, nu mai mult.
- Va trebui sa avem o crusta rumena deasupra iar interiorul bucatii de carne sa fie rozaliu.
- Dupa cele 8-10 minute de gatire 94-5 minute pe o parte, alte 4-5 minute pe partea cealalata), luam din tigaie bucatile de carne si le asezam intr-un vas cu capat sa le mentinem calde pana preparam sosul de merisoare.
- Daca folosim merisoare deshidratate, acestea trebuie tinute in apa aproximativ 30 de minute pana se inmoaie abia atunci le putem folosi.
- Intr-o craticioara punem zaharul si ghimbirul dat pe razatoarea mica si sucul de lamiae proaspat stors.
- Amestecam si punem pe plita la foc mic pana cand se topeste zaharul.
- Cand zaharul este topit adaugam merisoarele si mai lasam sa fiarba aproximativ 5 munute
- Servim friptura da vrabioara de vita asezonata cu sosul de merisoare, alaturi de o garnitura la alegere.