Carnea de vita/vitel, contine alanina care este un aminoacid care este intrebuintat pentru a crea zaharuri din proteinele provenite din alimente. Daca urmezi o dieta saraca in carbohidrati alanina te salveaza, furnizand muschilor energia necesara.
Carnea de vita/vitel, contine fier, care este un mineral care se gaseste in sange, si abunda in carnea de vita. Exact invers sta treaba cu carnea de pui si curcan. Contine zinc si magneziu. Zincul este un alt mineral antioxidant care contribuie la sinteza proteinelor.
Carnea de vitel ofera varietate. Pieptul de pui devine fad cand este mancat zi de zi, luni la rand. Carnea de vita ofera mai multe sorturi (vrabioara, pulpa, muschiulet, etc.) toate avand texturi diferite si gusturi aparte.
- 4 felii carne de viţel fara os
- 4-5 linguri de ulei
- 1 ceapa mare sau 2 mai mici
- 5 catei usturoi
- 100 ml suc de rosii
- sare, piper
- 400 ml supa de legume ori de vita
- Punem intr-o cratita uleiul la incins si rumenim bucatile de carne pe ambele parti dupa care le scoatem si le lasam deoparte .
- In acelasi ulei calim ceapa, tocata marunt impreuna cu usturoiul, tocat si el.
- Asezonam cu sare si piper iar cand ceapa capata o nuanta aurie, turnam peste sucul de rosii.
- Lasam sa dea un clocot apoi adaugam carnea de vitel.
- Turnam 400 ml supa de legume sau vita, daca nu avem supa turnam apa fierbinte.
- Acoperim cratita cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic pana cand carnea este moale, bine patrunsa. Fierbem aproximativ 2 ore.
- Daca scade prea mult mai competam cu zeama sau apa.
- Cand carnea este bine facuta luam capacul si lasam sa scada zeama, astfel incat carnea sa ramana doar intr-un sos delicios.
- Delicioasa friptura inabusita din carne de vitel se poate servi cu o garnituta din orez sau cartofi, alaturi de o salata verde sau una de sezon.