Gogoșile, gogosi pofoase …”dulcele” cu care mă rasfăța bunica. Încă mai văd chipul ei luminat de bucurie când noi, nepoții, goleam farfuria plină fără să clipim. Și chiar dacă au trecut ani, gogoșile au rămas aceleași, pufoase, aurii, înmiresmând camera cu aroma lor vanilată.
Vă propun, o rețetă de gogosi simple, pe care le puteți transforma, dacă doriți, în gogosi umplute cu crema preferată.
Ingrediente:
- 500 g de făină
- 75 g de unt sau margarină
- 30 g de drojdie proaspătă
- 3 lingură de zahăr
- 1 vârf de linguriţă de sare
- coajă rasă de lămâie
- 2 gălbenuşuri
- 250 ml de lapte
- zahăr pudră
- zahăr vanilat
Cum preparam:
- Drojdia o dizolvăm în 4 linguri de lapte încălzit ușor și în care punem și zahărul. Gălbenușurile le amestecăm bine cu sarea, după care adaugăm laptele rămas. Peste făină punem untul înmuiat, coaja de lămâie, laptele amestecat cu gălbenușurile și drojdia înmuiată cu lapte și zahăr. Frământăm bine și lasăm cel puțin o oră la crescut sub o paturică la cald.
- După ce aluatul a crescut suficient, îl întindem într-o foaie groasă de un deget, din care, cu ajutorul unei căni sau al unui pahar, decupăm gogoșile.
- Dacă dorim gogoși umplute, folosim două gogoși simple pe care, înainte de a le coace, le suprapunem, după care le lipim bine pe margine, nu înainte de a pune între ele o linguriță plină din umplutura aleasă, brânză, gem, ciocolată.
- Gogoșile le coacem în ulei mult și fierbine. După ce se răcesc le dăm cu zahăr pudră. Poate sa fie și vanilat.
Poftă Buna!
Savoare si bun gust – Gogosi pufoase
Please follow and like us: