Fasolea a fost dintotdeauna una dintre legumele preferate de români. Mâncarea de fasole verde sau uscată a devenit, în timp, tradiţională, ajungându-se chiar ca, de Ziua Naţională, 1 Decembrie, fasolea cu ciolan să fie principalul fel în meniul zilei. Se spune că fasolea există în farfuriile românilor din vremuri imemoriale.
Iahnia de fasole (care vine de la turcescul yahni) a fost şi probabil este unul dintre felurile de mâncare cele mai apreciate în armată. Se spune chiar că, fiartă la cazan, fasolea are un gust inconfundabil, care nu poate fi obţinut atunci când este gătită în cantităţi mai mici.
Ingrediente:
- 300-400 g cârnați
- 1 kg fasole boabe
- 1-2 ardei
- 2 morcovi
- 2 foi de dafin
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 lingură făină
- 1 legătură pătrunjel verde
- bulion dupa gust
- sare
- piper
Cum preparam:
- Fasolea o punem în apă rece cu o seară înainte.
- A doua zi o punem la fiert în apă rece, cu sare.
- După primul clocot schimbăm apa și lasăm să fiarbă până ce e aproape este fiartă fasolea.
- Separat, într-o cratiță, punem cârnații.
- Zarzavatul și ardeii îi curățăm, spalăm și îi tăiem mărunt, după care îi punem în cratița cu cârnați, adaugăm 2-3 cești de apă și îi lasăm la foc mic să se înăbușe, împreună cu foile de dafin, cam 10 minute.
- Adaugăm fasolea scursă, turnăm bulionul amestecat cu făina și eventual subțiat cu apă și sărăm după gust.
- Dăm cratița la cuptor, la foc mediu, până ce scade destul de mult.
- Asezonam cu pătrunjel verde.
- Sevim cu murături.
Poftă bună!
Please follow and like us: