Muraturile fac parte din toate traditiile si din toate culturile. Se pare ca primii au fost castravetii murati,in Mesopotamia, in anul 2030 i.Hr., dar se spune ca poporul chinez este acela care a descoperit ca legumele sau fructele pot fi conservate.
Capitanul James Cook a introdus varza murata in meniul marinarilor de cursa lunga, salvandu-i astfel de avitaminoza.
Ingrediente:
Beneficiile pe care le aduc muraturile sanatatii sunt imense!
- Muraturile fermentate contin acid lactic si anumite bacterii, care tin sub control microbii din intestine, diminueaza colesterolul rau, imbunatatesc circulatia, scad tensiunea arteriala, ajuta la digestie, imbunatatesc starea generala a diabeticilor.
- Muraturile in otet au si ele un rol benefic asupra sanatati: intaresc imunitatea, calmeaza si vindeca anumite disfunctii digestive, distrug depozitele de calciu din incheieturi, trateaza infectiile urinare, ajuta la mineralizarea oaselor, lupta cu infectiile, cu bacteriile si cu fungii. Folosit impreuna cu sarea, efectul antibacterian al otetului se amplifica.
Varza Murata.
- Este campioana sanatatii. Are renumele de a bloca dezvoltarea tumorilor, activand enzimele care neutralizeaza substantele cancerigene.
- Previne cancerul, continutul ei crescut de caroten diminueaza riscul aparitiei acestei maladii. Este un bun remediu pentru ficat.
- Persoanelor cu astm bronsic li se recomanda zilnic salata din varza murata, ceapa si usturoi.
- Litiaza biliara si renala, gastrita cu aciditate scazuta, giardioza, se trateaza band timp de 2-3 saptamani cate 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.
- Bolnavii de hemoroizi pot sa bea 100 ml de moare incalzita, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Atunci cand hemoroizii se asociaza cu hemoragie, se bea cate un pahar de 2-3 ori pe zi si se mananca zilnic salata de varza proaspata sau murata.
- Raguseala si durerile uscate in piept pot fi tratate cu moare astfel: se amesteca parti egale de moare si apa plata. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi.
- Bolnavi de diabet pot sa bea de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, cate ⅓ pahar de moare, diluata cu apa, in parti egale. Dupa 7 zile de pauza, cura se repeta.
- Mahmureala trece cu 3 pahare de moare, o ceapa razuita, o lingura cu pasta de rosii, piper negru, sare si zahar dupa gust.
Castravetii murati
- Dintre toate muraturile, castravetii murati au cele mai putine zaharuri, motiv pentru care sunt un extraordinar remediu pentru cei care au abuzat de dulciuri, de alimente supra-rafinate, bogate in amidon.
- Coaja castravetilor contine substante care stimuleaza puternic digestia si metabolismul, ajutand la procesarea mai usoară a proteinelor si a grasimilor, chiar si a celor cu potenţial toxic ridicat.
- Contin antioxidanti, care lupta cu radicalii liberi, implicati in procesul de imbatranire al organismului.
- Castraveţii murati in apa cu sare contin o cantitate infima de zaharuri, dar in schimb au în componenta substante stimulatoare ale activităţii pancreasului, precum si din cele care maresc receptivitatea organismului la insulină.
- Consumul lor este un adevărat tratament pentru prevenirea si tratarea diabetului, ei putând fi mancati fara niciun fel de restrictie cantitativa.
- Consumati constant vreme de macar trei luni (minimum 300 de grame pe zi), ei vor scadea valorile trigliceridelor si ale colesterolului si vor proteja vasele de sange de depunerea acestora.
Gogonelele murate
- Studii facute in ultimii ani au aratat ca exista principii active cu un potential fantastic de vindecare in coaja si pulpa gogonelelor, substante fara echivalent in lumea plantelor medicinale sau a medicamentelor
- Gogonelele sunt atat de active terapeutic incat, in combinatie cu frunzele de vasc, sunt administrate cu succes persoanelor care nu au raspuns la cele mai avansate tratamente pe baza de interferon.
- In gogonele sunt secretate substante (numite alcaloizi) care impiedica replicarea virusilor hepatitici, blocand in special proliferarea virusului hepatic C.
- Gogonelele sunt printre cei mai buni sustinători de efort. Ele cresc rezistenta la miscare fizică prelungita, dar ajuta si la cresterea masei musculare, fiind mult mai sanatoase si eficiente pe termen lung decat steroizii (substante hormonale toxice) folositi de amatorii de culturism.
- Ele sunt utile si pentru copiii sau adolescentii cu o dezvoltare fizica intarziata, cu o constitutie firava.
Conopida murată
- Conopida contine mari cantităti de potasiu, mineral care regleaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Aceasta leguma murata impiedica oxidarea grasimilor si colesterolului pe artere, prevenind ischemia cardiaca si tulburarile circulatorii cerebrale.
- Conopida murata este un excelent reglator al activitătii ovarelor, fiind din acest punct de vedere un ajutor natural mult mai eficient decat multe din medicamentele hormonale de sinteză. Se consuma in cure de lunga durata, alternativ cu varza murata, cu care este inrudita si care are proprietăti terapeutice similare.
- Consumul acestor două legume din familia cruciferelor inlatura durerile menstruale, previne fenomenele extreme de la intrarea in menopauza si protejeaza organismul in timpul menopauzei.
- Persoanele care consuma mari cantitati de conopida sau broccoli murat se bucura, la varsta a treia, de o memorie si de o coordonare neuromotorie mai buna. De asemenea, ele au un tonus psihic mai bun, putand ramane active mental si fizic pana la varste foarte inaintate.
Este bine de stiut:
- Usturoiul si hreanul din muraturi distrug si ele microbii.
- Semintele de mustar previn boala Alzheimer.
- Legumele murate contin antioxidanti, care lupta cu radicalii liberi, implicati in procesul de imbatranire al organismului. Muraturile sunt recomandate in orice dieta datorita numarului mic de calorii. sunt sursa de vitamina C in sezonul rece, cand legumele si fructele crude lipsesc de pe mesele noastre.
Precautii:
- Atentie la consumarea muraturilor trebuie sa aiba doar persoanele care sufera de afectiuni digestive, pentru ca sunt acide si pot acutiza ulcerele. De asemenea, hipertensivii trebuie sa aiba grija la muraturile sarate.
In nici un alt anotimp, muraturile nu sunt mai bune, mai apreciate ca acum in plina iarna. Muraturile sunt ieftine, nu ingrasa si sunt foarte sanatoase.
Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!
Please follow and like us: