Papanasi sunt un desert minunat si fac parte din meniurile multor restaurante. Din pacate primim de cele mai multe ori in farfurie, o gogoasa care inoata in dulceata si smantana.
Intr-un singur restaurant am avut surpriza sa gasesc adevarati papanasi, facuti din branza dulce de vaci, fierti si nu prajiti.
Acesti papanasi din branza dulce fierti, i-am gustat pentru prima data, facuti de bunica si apoi de mama, ii recomand deoarece sunt cu adevarat gustosi.
Este o retetata simpla, din bucataria romaneasca, cu ingrediente putine, care va incanta atat familia cat si musafiri invitati la masa
Papanasi cu branza dulce fierti
Autor: Florentina-Mirela
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Desert / Dulciuri
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
- 500 de grame de branza dulce si grasa de vaci
- 200 g gris
- 2 oua
- 5 pliculete de zahar vanilat
- 1 varf de cutit de sare
- Pentru pezmet
- 75 g de unt
- 200 g de pesmet
- 5 linguri zahar de preferat brun
Cum preparam:
- Prima data pregatim pesmetul.
- Intr-o catita topim untul la foc mic, peste care punem pesmetul, amestecam intr-una ca nu-l ardem. Cand prinde culoarea aramie oprim focul, tragem cratita deoparte.
- Adaugam zaharul doar dupa ce oprim focul, nu trebuie sa-l caramelizam. Dupa gust putem adauga in pesmet si putin praf de scortisoara.
- Punem intr-o oala destul de mare apa la fiert cu putina sare, astfel incat cand formam papanasi aceasta sa fiarba. Focul trebuie sa fie dat la minim ca apa sa fiarba lin sa nu sparga mingiutele.
- Scurgem bine branza de zer si intr-un vas incapator incorporam grisul, ouale zaharul si sarea.
- Amestecam bine ingredientele si avem grija ca textura branzei sa ramana vizibila, nu avem nevoie de un aluat vascos.
- Aluatul trebuie sa fie moale si ca sa formam bilutele de papanasi trebuie sa avem palmele bine prafuite cu faina.Practic compozitia o imbracam intr-un invelis fin de faina.
- Pe masura ce formam papanasi ii si punem la fiert in apa clocotind incet.
- Urmarim atent oala in care fierb papanasi si cum se ridica bilutele de papanasi la suprafata cum ii scoatem afara si ii tavalim in pesmetul gata pregatit.
- Servim papanasi calzi cu putina dulceata din fructe de padure si smantana dulce.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Papanasi cu branza dulce fierti
Please follow and like us: