Prajitura cu blat de cacao si crema de frisca, pare la prima vedere o retata complicata nu foarte usor de facut. Nu este deloc asa, chiar daca ne ocupa ceva mai mult timp. Dar merita pe deplin incercata, rezultatul ne va incanta papilele gustative. Este o prajitura rafinata, deoasebit de delicoasa, de care nu te mai saturi.
Prajitura cu blat de cacao si crema de frisca
Autor: Tina
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 8
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Blatul de ciocolata
- 5 oua
- 250 grame margarina
- ½ cana apa (125 ml)
- 5 linguri cacao
- 275 g zahar
- 350 g faina
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 pliculet praf de copt
Crema de frisca si ciocolata alba:
- 100 grame ciocolata alba
- 200 grame zahar
- 450 ml frisca lichida
- 5 galbenusuri
- 300 ml lapte
- 2 linguri faina
- 10 g gelatina
- 80 ml apa
- esenta de vanilie
Glazura de ciocolata:
- 200 grame ciocolata cu lapte
- 2 linguri apa
- 20 grame unt
Cum preparam:
Blatul de cacao
- Margarina, apa, cacaoa si 200 g de zahar le punem intr-o oala pe plita la foc mediu.
- Amestecam continuu, iar cand compozitia incepe sa fiarba, luam cratita de pe aragaz.
- Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul vanilat, adaugam faina si praful de copt, vom obtine o compozitie omogena.
- Intr-un alt castron mixam albusurile spuma impreuna cu un praf de sare, apoi adaugam cele 75 g de zahar ramas, pana obtinem o bezea tare bine legata.
- Peste crema fiarta si usor racita punem crema de galbenusuri cu ou, amestecam bine pana obtinem o crema omogena, dupa care adaugam treptat si albusurile batute spuma.
- Amestecam, cu o spatula, usor cu miscari de jos in sus, cu atentie sa nu se taie compozitia.
- Intr-o tava cu dimensiunea aproximativa de 23/33, tapetata cu hartie de copt, turnam compozitia obtinuta.
- Coacem in cuptorul preincalzit, la o temperature de 180 C, vreme de 30-40 minute pana cand blatul este copt bine. Pentru siguranta este bine sa facem si testul cu scobitoarea.
- Lasam blatul sa se raceasca apoi in sectionam pe orizontala in 2 foi egale.
Crema de frisca cu ciocolata alba
- Intr-o oala mai mica punem ciocolata ( rupta in bucati), impreuna cu 150 ml de frisca lichida.
- Asezam oala pe plita la foc mic si amestecam pana cand se topeste ciocolata. O luam de pe foc si o lasam sa se raceasca, apoi o punem in frigider vreme de o ora.
- Dupa ce este complet rece o scoatem din frigider si o mixam putin.
- In 80 ml apa rece dizolvam gelatin si o lasam la inmuiat cca 10 minute, dupa care o amestecam cu crema de ciocolata alba.
- Mixam usor sa incorporam bine gelatina.
- Intr-o oala mixam cele 5 galbenusuri cu 200 g zahar, apoi turnam laptele rece in care am dizolvat cele doua linguri de faina.
- Asezam oala pe plita la foc mic si amestecam in continuu pana cand crema se va ingrosa. La final vom adauga si esenta de vanilie si o lasam la racit.
- Intre timp mixam fiscal lichida pana obtinem o spuma tare.
- Cand crema de galbenusuri este racita complet o incorporam in crema de ciocolata alba. Mixam usor adaugand crema lingura cu lingura, cu grija sa nu taiem crema.
- Cand cele doua crème sunt incorporate adaugam peste frisca batuta. O amestecam cu ajutorul unei spatula, cu miscari usoare de jos in sus, astfel incat rezultatul sa fie o crema pufoasa aerata.
- Punem crema la frigider pentru cca 2 ore.
Asamblarea prijituri cu blat de cacao si crema de frisca
- Asezam o foaie de blat pe un platou (tava) peste care asezam trei sferturi din crema.
- Peste crema bine nivelata asezam a doua foaie de blat, peste care nivelam crema ramasa.
- Peste ultimul strat de crema vom pune un strat de glazura pe care o pregatim dup ace am ansamblat prajitura.
Glazura
- Asezam toare ingredientele intr-o craticioara la foc mic, si amestecam usor.
- Cand ciocolata si untul s-au topit, luam craticioara de pe foc si turnam glazura deasupra ultimului strat de crema.
- Prajitura cu blat de cacao, crema de frisca si glazura de ciocolata este gata, o dam la frigider pentru cel putin 2-3 ore dupa care o servim.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Prajitura cu blat de cacao si crema de frisca
Please follow and like us: