Prajitura cu crema de iaurt si jeleu de fructe de padure, este o delicatesa ce ne incanta papilele gustative cu finetea si aroma sa deosebita. Este o prajitura rafinata care nu necesita ingrediente deosebite si nici pricepere de masterchef.
Combinatia de dulce acrisor face ca prajitura sa poata fi mancata, nu gustata. O recomand atat pentru placerea familiei cat si pentru o masa festiva, la care va face fata cu brio.
Prajitura cu crema de iaurt si jeleu de fructe de padure
Autor: Tina
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 8
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Blat:
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri de faina
- 5 linguri ulei
- 1 pliculetpraf de copt
- 2 pliculete zahar vanilat
- un praf de sare
Crema:
- 400 ml frisca lichida indulcita
- 350 ml iaurt
- 15 g gelatina granulata
- 6 linguri cu zahar
Jeleul de fructe
- 350 g fructe de padure
- 3 plicuri tort gelee (gelatina de fructe)
- 6 linguri de zahar
Cum preparam:
Blatul
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Intr-un bol amestecam galbenusurile cu uleiul, zaharul vanilat, sarea si praful de copt, pana obtinem o crema omogena.
- Albusurile le mixam iar cand devin o spuma tare adaugam zaharul, lingura cu lingura.
- Cand albusurile sunt de consistenta unei bezele le incorporam lingura cu lingura peste crema de galbenusuri, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus, cu mare grija sa nu taiem compozitie.
- Compozitia obtinuta o punem intr-o tava pe care in prealabil am tapetat-o cu hartie de copt si am uns-o cu putin ulei.
- Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30-35 de minute. Verificam cu scobitoarea daca blatul este copt.
- Cand este gata il scoatem din tava si il lasam sa se raceasca.
Crema
- Punem gelatina intr-un vas, turnam peste 75 ml apa rece si o lasam aproximativ 10 minute pentru a se hidrata. Cand gelatina a incorporat toata apa, asezam vasul pe o baie de aburi pana se lichefiaza, fara a lasa gelatina sa fiarba. O luam de pe baia de aburi si olasam sa se racoreasca.
- Intr-un vas mixam frisca pana obtinem o spuma tare.
- Intr-un alt vas mixam iaurtul cu zaharul si gelatina topita si racorita.
- Amestecul de iaurt il incorporam treptat in frisca spuma, mixand la viteza mica, cu grija sa nu taiem crema.
- Daca intre timp blatul s-a racit putem asambla prajitura, daca nu, punem crema la rece pana se raceste blatul.
Ansamblarea prajiturii cu crema de iaurt si jeleu de fructe de padure:
- Taiem blatul in doua pe orizontala.
- Asezam o foaie de blat pe un platou, apoi nivelam deasupra lui o treime din crema, peste care asezam cealalta foaie de blat si crema ramasa.
- Lasam la o parte prajitura si pregatim jeleul de fructe.
- Am folosit fructe de padure congelate, pe care le-am lasat sa se dezghete in mod natural pentru a-si pastra forma si culoarea.
- Scurgem fructele decongelate de sirolul lasat si le asezam peste ultimul strat de crema a prajiturii deja asamblata.
Jeleul de fructe
- Pentru jeleu avem nevoie de 500 ml lichid si daca siropul lasat de fructe este mai putin, completam cu apa.
- Amestecam gelatina de fructe (tort gelee ) cu zaharul si o incorporam in sirop, amestecand bine sa nu avem gogoloase, apoi o asezam pe plita la foc mic pentru cca 1 minut, pana jeleul se leaga.
- Luam de pe foc si punem jeleul deasupra prajiturii. Il punem la mijloc dupa care nivelam si acoperim toata suprafata prajiturii.
- Introducem tava cu prajitura in frigider pentru 1-2 ore, apoi putem servi.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Prajitura cu crema de iaurt si jeleu de fructe de padure
[wysija_form id=”3″]
Please follow and like us: