O prajitura cu un gust rafinat ce ne incanta papilele gustative. Textura fina a cremei de vanilie, combinata cu blatul crocant de bezea si cu cel pufos de pandispan, face ca savoarea aceste prajituri cu foi de bezea, pandispan si crema de vanilie, sa fie unica.
Nu am mai postat pozele prepararii pas cu pas deoarece atat blaturile cat si crema le regasiti pe blog la alte retete. dati clic pe link-urile din indicatiile de preparare si ve-ti fi derectionati la retetele anterioare. Spor la treaba!
Prajitura cu foi de bezea , pandispan si crema de vanilie
Autor: Tina
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 10
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Foi bezea
- 6 albusuri
- 300 g zahar pudra
- 300 g nuca
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
Pandispanul
- 6 oua
- 135 g faina
- 135 g zahar
- 25 ml de apa
- 25 ml de ulei
- ½ pliculet de praf de copt
- un praf sare
Crema
- 6 galbenusuri
- 500 ml lapte
- 50 g de faina
- 80 g zahar
- 1 pastaie de vanilie (sau zahar vanilat)
Decor
- 150 g nuca de cocos
Cum preparam:
- Prajitura are doua foi, una din pandispan pufos, care va fi baza prajiturii si o alta foaie din bezea cu nuci prajite.
- Vom incepe cu foaia pandispan.
- Separam albusurile de galbenusuri .
- Galbenusurile le frecam cu uleiul pana devin ca o crema fina.
- Albusurile le punem in bolul unui mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.
- Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile, apa si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
- Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si sarea si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.
- Turnam compozitia intr-o tava dreptungiulara tapetata cu hartie de copt, pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei.
- Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 C pentru aproximativ 25 - 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
- Lasam pandispanul sa se raceasca la temperatura camerei.
- Reteta detailata o avem AICI.
Foia de bezea
- Intr-o tigaie prajim putin samburele de nuca, dupa care, pe o plansa de lucru o zdrobim sau o tocam marunt cu cutitul. Prajitura este mai deosebita daca se vor simti bucatelele de nuca si de aceea nu recomand sa punem nuca macinata.
- Încălzim cuptorul la 95 ° C
- Mixam albusul cu bicarbonatul de sodiu. Cand s- a intarit bine incepem sa adaugam zaharul pudra putin cate putin. Trebuie sa obtinem o crema tare încat daca intoarcem bolul cu fundul in sus, crema nu are voie sa cada.
- Cand crema este tare adaugam nuca si amestecam usor cu o lingura cu miscare usoara de jos in sus.
- Asezam bezeaua in tava (sa aiba aceasi dimensiune cu tava in care am facut si pandispanul) tapetata cu hartie de copt.
- Introducem tava în cuptor la 100 ° C, aproximativ o ora, în funcție de cuptor.
- Reteta foilor de Bezea o gasim Aici
Crema de vanilie
- Desfacem pastaia de vanilie scoatem semintele.
- Intr-o cratita cu fundul mai gros, turnam 500 de ml de lapte in care punem semintele si pastaia de vanilie.
- Asezam cratita pe plita si aducem laptele la punctul de fierbere dupa care oprim focul. Acoperim cratita cu un capac si lasam vreme de jumatate de ora ca laptele sa ia aroma vaniliei.
- Intre timp intr-un castron mare, mixam cele 6 galbenusuri cu 80 g de zahar pana cand amestecul devine cremos.
- Adaugam peste amestecul de ouă 50 de grame de faina amestecand cu telul pana obtinem o pasta omogena fara cocoloase.
- Din laptele fierbinte cu aroma de vanilie turnam ⅔ peste amestecul de oua, amestecand cu telul in continuu.
- Dupa ce se incorporeaza bine si avem o pasta fina, turnam toata compozitia peste laptele ramas in cratita.
- Asezam cratita pe plita la foc mediu si amestecam in continuu pana incepe sa dea in clocot.
- Continuam sa amestecam inca 2-3 minute pana crema se îngroasa bine.
- Luam cratita de pe foc, scoatem pastaia si semintele de vanilie, acoperim cu o folie alimentara si lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei.
- Reteta cremei de vanilie o gasiti Aici.
Ansamblarea prajiturii.
- Baza prajiturii va fi pandispanul, peste care nivelam crema de vanilie, din care am pus deoparte 3-4 linguri, pentru ornarea finala.
- Peste crema asezam foaia de bezea,
- Imbracam toata prajitura cu un stat fin de crema, apoi presaram din abundenta nuca de cocos.
- Prajitura cu foi de bezea, pandispan si crema de vanilie este gata, o lasam cateva ore la rece, dupa care ne putem bucura de gustul ei rafinat.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Prajitura cu foi de bezea , pandispan si crema de vanilie
Please follow and like us: