Este o prajitura buna, aromata, usor de facut si care mi-a incantat copilaria. Reteta o experimentez aproape la toate sarbatorile. Este o prajitura excelenta, cu textura sa fina va incanta intreaga familie.
Prajitura cu foi Larisa
Autor: Tina
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 12
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Foi
- 4 oua
- 6 linguri de zahar
- 16 linguri cu lapte
- 16 linguri de ulei
- 4 linguri de cacao
- 1 lingura amoniac stins cu otet
- faina cat cuprinde
- un praf de sare.
Pandispanul
- 6 oua
- 200g faina
- 200g zahar
- 40 ml de apa
- 40 ml de ulei
- un pliculet de praf de copt
- un praf sare
Crema
- 500 g unt
- 2 litri de lapte
- 12 linguri de faina
- 16 linguri de zahar
- 2 pliculete zahar vanilat
- 2 lingurite esenta de vanilie
Glazura
- 10 linguri de zahar
- 10 linguri de cacao
- 20 de linguri de lapte
- 1 lingura faina.
Decor
- Fulgi de migdale sau nuca de cocos
Cum preparam:
Foile
- Intr-un vas incapator batem ouale cu zaharul pana se spumeaza apoi adaugam toate ingredientele si le amestecam bine bine, pana avem un aluat omogen.
- Impartim aluatul in doua parti egale si le intindem in doua foi de dimensiunea tavii.
- Va fi foarte usor de lucrat cu aluatul daca il intindem intre doua foi de hartie de copt, nu se va lipi si nu trebuie sa mai adaugam faina.
- Cand avem foaia de dimensiunea dorita, indepartam una din hartiile de copt si asezam aluatul, cu tot cu foaia pe care l-am intins pe dosul tavii de copt.
- Coacem foile 10-12 minute in cuptorul incins la 180°C, apoi le lasam sa se raceasca.
Pandispanul
- Separam albusurile de galbenusuri .
- Galbenusurile le frecam cu uleiul pana devin ca o crema fina.
- Albusurile le punem in bolul unui mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.
- Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile, apa si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
- Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si sarea si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.
- Turnam compozitia intr-o tava si tapetata cu hartie de copt, pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei.
- Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 C pentru aproximativ 25 - 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
- Lasam pandispanul sa se raceasca la temperatura camerei.
Crema
- Amestecam laptele cu zaharul, faina ai zaharul vanilat intr-un vas termoizolant, dupa care o punem la foc mic si amestecam pana devine consistenta precum o budinca.
- O luam de pe foc si o lasam sa se raceasca bine.
- Mixam untul pana devine cremos dupa care lingura cu lingura, in timp ce mixam la viteza mica, adaugam crema racita.
- Vom obtine o crema spumoasa si consistenta.
Glazura
- Amestecam intr-un vas toate ingredientele si fierbem la foc mic, amestecant intr-una, pana cand glazura se ingroasa.
Asamblarea prajiturii
- Peste o foaie de cacao, punem jumatate din crema de vanilie, nivelam cu spatula, asezam pandispanul, punem apoi si restul de crema de vanilie peste care asezam a doua foaie de cacao.
- Deasupra putem turnam glazura, o nivelam uniform peste care vom presara fulgi de migdale sau nuca de cocos
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Prajitura cu foi Larisa
Please follow and like us: