O prajitura deosebit de gustoasa, foile fine ti se topesc in gura, iar crema aromata te poarta in lumea viselor. Propun sa pregatim impreuna delicioasa Prajitura cu nuca caramelizata si ve-ti vedea ca nu este deloc o reteta complicata.
Prajitura cu nuca caramelizata
Autor: Savoare si bun gust
Categoria: Prajituri, Dulciuri
Portii: 24
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Blat
- 10 albușuri
- 250 g zahăr pudră
- 6 linguri de faina
- 300 g miez nucă
Crema
- 300 g unt gras
- 10 galbenusuri ou
- 150 g zahar
Decor
- 100 g zahăr tos
- 100 g miez nucă
Cum preparam:
Blatul
- Mixăm albușurile spumă tare. Adăugăm zahărul puțin câte puțin și mixăm în continuare până obținem o bezea tare și lucioasă.
- Când albușurile sunt bine bătute adăugam miezul de nuca măcinat și amestecam ușor cu mișcări de jos în sus pentru a nu scoate aerul din albușuri.
- Adăugăm făina puțin câte puțin și o încorporăm în cremă amestecând în continuare ușor.
- Împărțim aluatul în trei părți egale și întindem o parte în tava (dimensiune 25x35) tapetată cu hârtie de copt.Putem folosi o tavă mai mică și atunci vom coace nu trei foi ci patru, vom avea o prăjitură mai înaltă și mai aspectoasă, binențeles și mai puține porții.
- Nivelăm cu o spătulă sau lingură din lemn.
- Punem tava în cuptorul preîncălzit până se rumenește ușor pe margini.
- Coacem toate cele trei foi după care le lăsăm să se răcească așezate pe o hârtie de copt.
Pregătim crema
- Frecam gălbenușurile cu zahărul până obținem o cremă consistentă, dupa care o asezam pe un bain marie amestecând în continuu.
- Lasam compozitia sa fiarba pana se îngroașă si capata consistenta unei budinci, apoi o lăsăm la răcit.
- Între timp mixăm untul și când devine spumos apoi încorporăm crema de galbenușuri răcită deja, puțin câte puțin până obținem o crema consistentă.
- Crema o împărțim în trei părți egale.
- Așezăm primul blat pe o tavă si întindem o parte din cremă într-un strat uniform.
- Continuam la fel si cu urmatoarele blaturi . Ultimul strat de cremă va îmbraca prăjitura în exterior.
Decorul
- Caramelizăm zahărul tos într-o cratiță, avem grijă să nu îl ardem deoarece devine amar.
- Când zahărul este caramelizat adăugăm nucile și mai lăsăm 1 minut pe foc amestecând astfel încât toate nucile să fie încorporate în caramel.
- Nucile caramelizate le întindem în strat subțire pe o foaie de hârtie de copt și le lăsăm să se răcească, după care le rupem în bucățele.
- Le măcinăm apoi în robotul de bucătărie și le presărăm deasupra prăjiturii, acoperind în întregime stratul de crema pus deasupra ultimului blat.
- Punem prăjitura la frigider pentru câteva ore, apoi o tăiem cu un cuțit bine ascuțit.
- Prăjitura este gata și o putem servi.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Prajitură cu nucă caramelizată
Please follow and like us: