![prajitura-din-foi-de-bezea-cu-nuca](https://i0.wp.com/savoaresibungust.ro/wp-content/uploads/2016/11/5.jpg?resize=569%2C348&ssl=1)
Foi delicate, crema fina si nuca caramelizata este tot ce trebuie ca o prajitura sa fie perfecta. Prajitura din foi de bezea cu nuca si crema de ou, este reteta ideala pentru o masa de sarbatoare cand doriti sa va impresionati musafiri. Este prajitura care dispare imediat din farfurie.
Coacerea unei foi de bezea se face lent si dureaza aproximativ o ora. Sa fim siguri ca sunt coapte testam cu scobitoarea, avem foaia de bezea coapta cand scobitoarea va iesi curata.
Prajitura din foi de bezea cu nuca si crema de ou
![](https://i0.wp.com/savoaresibungust.ro/wp-content/uploads/2016/11/5.jpg?w=480&ssl=1)
Autor: Tina
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 6
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Foi bezea
- 6 albusuri
- 300 g zahar pudra
- 300 g nuca
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
Crema
- 6 galbenusuri
- 150 grame zahar
- 200 g unt
- 6 linguri de lapte
- 1 lingura faina
Decor
- 50 grame ciocolata cu lapte sau amaruie
- 100 nuca caramelizata
Cum preparam:
Foile de bezea
- Intr-o tigaie prajim putin samburele de nuca, dupa care, pe o plansa de lucru o zdrobim sau o tocam marunt cu cutitul. Prajitura este mai deosebita daca se vor simti bucatelele de nuca si de aceea nu recomand sa punem nuca macinata.
- Încălzim cuptorul la 95 ° C
- Avem nevoie de 3 foi si putem sa le facem separat impartind ingredientele in 3 parti egale si repetam operatiunea de 3 ori.
- Eu va propun o procedura mai simpla, economisim timp si astfel,le vom face pe toate 3 impreuna.
- Tapetam tava in care vom coace foile de bezea, cu hartie de copt, pe hartie desenam 3 dreptunghiuri cu dimensiunea de 20x30 cm, fiecare.
- Mixam albusul cu bicarbonatul de sodiu. Cand s- a intarit bine incepem sa adaugam zaharul pudra, putin cate putin. Trebuie sa obtinem o crema tare încat daca intoarcem bolul cu fundul in sus, crema nu are voie sa cada.
- Cand crema este tare adaugam nuca si amestecam usor cu o lingura, cuo miscare usoara de jos in sus.
- Asezam bezeaua in tava si o grupam in cele 3 dreptunghiuri.
- Introducem tava în cuptor la 100 ° C, aproximativ o ora, în funcție de cuptor.
Crema
- Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul pudra si cel vanilat. Adaugam faina si laptele. Incorporam bine mixand in contunuare pana obtinem o crema omogena.
- Asezam bolul pe o baie de aburi ( o oala cu apa ce clocoteste, bain-marie) si fierbem crema de oua pana se ingroasa, amestecand intr-una sa nu se faca gogoloase.
- Cand crema s-a ingrosat, acoperim bolul cu o folie alimentara si o lasam sa se raceasca.
- Intre timp mixam untul pana devine cremos.
- Cand crema de ou este rece (atentie nu calduta ci rece, altfel untul se taie), o adaugam lingura cu lingura, peste untul cremos mixand intr-una la o viteza mica.
- La final vom obtine o crema crema pufoasa si consistenta.
Asamblarea prajiturii cu foi de bezea si crema de ou.
- Din crema de ou lasam pentru ornat 3 linguri. Restul de crema o impartim in dopa parti egale.
- Intindem o parte din crema pe foaia de bezea ce va fi baza prajiturii, peste crema asezam cea de a doua foaie pe care o vom acoperi cu cea de a doua parte din crema de ou. Asezam peste crema ultima boaie de bezea.
Decorul
- Intr-o tigaie facem un caramel dintr-o lingura de zahar pe care il topim la foc mic, nu-l lasam sa fiarba fiindca isi schimba gustul, se amareste.
- Cand zaharul este topit il luam de pe foc si adaugam samburii de nuca. Fiind putin caramel nuca se va carameliza partial si nu se va transforma intr-o masa compacta, exact cum ne dorim.
- Imbracam toata prajitura cu crema de ou, lasata special pentru aceasta operatiune, peste care presaram nuca caramelizata.
- Deaspra presaram ciocolata rasa in fasii mai mari.
- Prajitura noastra din foi de bezea cu nuca si crema de ou, este gata, o lasam o ora doua sa se intrepatrunda crema cu foile, dupa care ne putem ospata cu delicioasa prajiturica.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Prajitura din foi de bezea cu nuca si crema de ou
Please follow and like us: