Desigur, ca orice altă prăjitură și Rigo Jancsi are mai multe variante. Rețeta pe care o voi prezenta este rețeta copilariei mele, exact ca la mama acasă.
Prajitura Rigo Jancsi
Prăjitura "Rigo Jancsi" Author: Tina Timp preparare: 30 mins Timp gatire: 35 mins Timp total: 1 hour 5 mins Serves: 10
Autor: Tina
Ingrediente:
- Blat
- 8 ouă
- 8 linguri zahăr
- 5 linguri făină
- 2 linguri nuci măcinate
- 2 linguri cacao
- 1 praf de copt
- Crema
- 3 linguri făină
- 3 ouă întregi
- O cană cu lapte rece
- 250 g unt
- 200 g zahăr pudră
- Glazura
- 1 pachet de unt (200 g)
- 3 linguri cacao
- 2-3 linguri nucă măcinată pentru decor
Cum preparam:
- Blatul:
- Separăm albușurile de gălbenușuri.
- Batem albușurile spumă, adăugăm treptat zahărul si mixăm albușurile până se întăresc. Adăugăm trepat gălbenusurile, făina în care am amestecat praful de copt, nuca, iar la final cacaua.
- Amestecăm ușor până obtinem o compozitie cremoasă fără gogoloașe
- Punem compoziția într-o tavă tapetată cu hartie de copt și dăm la cuptorul încins la 180 grade C, vreme de 20-30 minute.
- Pentru verificare facem testul cu scobitoarea, dacă pe scobitoare nu rămâne aluat și o scoatem curată atunci când înțepăm blatul, putem scoate din cuptor. Blatul este copt.
- Crema:
- Amestecăm într-o crăticioară făina cu cele 3 ouă până obtinem o pastă peste care turnăm laptele.
- Punem crăticioara pe foc mic si amestecăm continuu până crema se ingroașâ având grijă să nu se facă gogoloașe. Când e fiartă o luăm de pe foc si o lăsăm să se răcească.
- Mixăm untul cu zahărul pudră până se face spumă. Când untul este spumos și nu se simte zahărul încorporăm crema fiartă și răcită, puțin câte puțin. Vom obține o cremă pufoasă.
- Asezăm crema peste blat și o nivelăm uniform pe toata suprafața.
Glazura:
- Mixăm sau frecăm cu o spatulă untul cu cele 3 linguri de cacao până obținem o pastă omogenă pe care o întindem peste cremă, uniform.
- Peste glazură presărăm nucă măcinată si lăsăm prăjitura in frigider 2-3 ore dupa care o putem servi.
- Este delicioasa și părerea meu – ușor de făcut.
Poftă bună!
Please follow and like us: