Este o prajitura excelenta ce are gustul copilariei. Cine nu a auzit de Prajitura Televizor? Este o prajitura buna, aromata, usor de facut si care cu siguranta a incantat copilariile noastre.
Reteta am experimentat-o pentru Sfintele Sarbatori de Pasti.
Avand o gramada de treaba am inlocuit crema de faina fiarta cu o crema de budinca. Rezultatul… unul excelent, a fost prima prajitura peste care ne-am napustit cu totii si am terminat-o rapid.
Ingrediente:
Pandispanul
- 6 oua
- 200g faina
- 200g zahar
- 40 ml de apa
- 40 ml de ulei
- un pliculet de praf de copt
- un praf sare
Foile de cacao
- 250g zahar pudra
- 200g unt moale, la temperatura camerei
- 500g faina
- 50ml lapte caldut
- 30g miere
- 40g cacao
- 2 oua mari
- 1 pliculet praf de copt
- miezul de la un baton de vanilie (sau esenta de vanilie)
- o lingurita esenta de rom
- un praf de sare
Crema de vanilie
- 6 galbenusuri
- 500 ml lapte
- 50 g de faina
- 150 g zahar
- 150 g unt
- 1 pastaie de vanilie (sau zahar vanilat)
Cum preparam:
Pandispanul
- Separam albusurile de galbenusuri .
- Galbenusurile le frecam cu uleiul pana devin ca o crema fina.
- Albusurile le punem in bolul unui mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.
- Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile, apa si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
- Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si sarea si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.
- Turnam compozitia intr-o tava si tapetata cu hartie de copt, pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei.
- Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 C pentru aproximativ 25 - 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
- Lasam pandispanul sa se raceasca la temperatura camerei.
Foile de cacao
- Punem toate ingredientele intr-un vas incapator si le amestecam bine bine, pana avem un aluat omogen.
- Impartim aluatul in doua parti egale si le intindem in doua foi de dimensiunea tavii.
- Va fi foarte usor de lucrat cu aluatul daca il intindem intre doua foi de hartie de copt, nu se va lipi si nu trebuie sa mai adaugam faina.
- Cand avem foaia de dimensiunea dorita, indepartam una din hartiile de copt si asezam aluatul, cu tot cu foaia pe care l-am intins pe dosul tavii de copt.
- Coacem foile 10-12 minute in cuptorul incins la 180°C, apoi le lasam sa se raceasca.
Crema de vanilie
- Desfacem pastaia de vanilie scoatem semintele.
- Intr-o cratita cu fundul mai gros, turnam 500 de ml de lapte in care punem semintele si pastaia de vanilie.
- Asezam cratita pe plita si aducem laptele la punctul de fierbere dupa care oprim focul. Acoperim cratita cu un capac si lasam vreme de jumatate de ora ca laptele sa ia aroma vaniliei.
- Intre timp intr-un castron mare, mixam cele 6 galbenusuri cu 50 g de zahar pana cand amestecul devine cremos.
- Adaugam peste amestecul de ouă 50 de grame de faina amestecand cu telul pana obtinem o pasta omogena fara cocoloase.
- Din laptele fierbinte cu aroma de vanilie turnam ⅔ peste amestecul de oua, amestecand cu telul in continuu.
- Dupa ce se incorporeaza bine si avem o pasta fina, turnam toata compozitia peste laptele ramas in cratita.
- Asezam cratita pe plita la foc mediu si amestecam in continuu pana incepe sa dea in clocot.
- Continuam sa amestecam inca 2-3 minute pana crema se îngroasa bine.
- Luam cratita de pe foc, scoatem pastaia si semintele de vanilie, acoperim cu o folie alimentara si lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei.
- Separat batem untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, cu diferenta de 100 g zahar pudra, pana avem o crema pufoasa.
- Adaugam crema de lapte si faina, foarte bine racita, lingura cu lingura si amestecam in continuu cu mixerul la viteza mare. Vom obtine o crema fina si pufoasa.
Asamblarea prajiturii
- Din crema de vanilie punem deoparte 2-3 linguri pentru ornare.
- Peste o foaie de cacao, punem jumatate din crema de vanilie, nivelam cu spatula, asezam pandispanul, punem apoi si restul de crema de vanilie peste care asezam a doua foaie de cacao.
- Deasupra putem orna cu o glazura de ciocolata alba. Am ales sa ornez simplu asa cum obijnuia mama sa faca.
- Am intins deasupra crema pusa deoparte iar peste am ras ciocolata.
- Prajitura Televizor este gata, o lasam cel putin o ora pana sa o servim, crema intrepatrunde foile iar acestea devin moi si fine de ti se vor topi in gura.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Prajitura televizor
Please follow and like us: