Crocant, aerat și cremos – profiterol-ul întrunește toate aceste caracteristici.
Profiterol înseamna “mic cadou” și se regasește în tradiția cofetariei italiene, frantuzești, grecești și turcești.
Poate fi umplut cu orice tip de crema sau ciocolată și poate avea diverse forme (de la rotund, la lunguieț).
Ingrediente:
Aluatul
- 100 g unt
- 250 ml apă
- 150 g făină
- 4 ouă
- 1 praf de sare
Crema de vanilie
- Vanilie
- 3 ouă
- 225 gr zahăr
- 50 gr margarină
- 650 ml lapte
- 650 ml lapte
Sos de ciocolată
- 150 gr zahăr
- 100 ml lapte
- 3 linguri cacao
- 50 gr margarină
- esență de rom
- 400 gr înghețată
- 400 ml frișcă
Cum preparam:
Choux (gogoșele)
- Într-o cratită punem apa, untul și sarea se aduc la punctul de fierbere, amestecăm continuu. Adăugăm făina și amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se desprinde de pe cratiță și pe fundul acesteia se formeaza o ușoară crustă alba.
- Într-un vas separat, punem aluatul opărit și lăsăm puțin să se răcoreasca apoi adăugăm ouăle, unul câte unul, amestecând până la omogenizare. Amestecul trebuie să fie lucios și fin.
- Secretul constă în aluatul care trebuie încălzit în cratița pânâ la temperatura ideală înainte de a fi adăugate ouăle. Astfel, proteinele din făină se coagulează, iar amidonul se lipește. Odată copt, aluatul va forma o crustă densa care ține abur și permite prăjiturii să crească fără adăugarea altor aditivi.
- Folosind un pos sau cornet, formăm mici grămăjoare rotunde sau lunguiețe care le așezăm pe o foaie de copt la distanțe suficient de mari.
- Coacem în cuptorul încins la 190º C timp de aproximativ 10-15 min.
- Atentie: Ușa cuptorului trebuie să rămână închisă până când aluatul devine auriu și crocant!
Crema se prepară astfel
- Amestecăm ouăle cu zahărul, făina si 150 ml lapte, separat restul de lapte se fierbe apoi se amestecă cu, compoziția și se fierbe în continuare până ce se îngroașă.
- Se lasă să se răcorească și adaugăm vanilia si margarina care în prealabil a fost alifiată.
- Cu o parte din cremă obtinuță (70%) vom umple gogoșile cu ajutorul unui pos.
- O parte din cremă (30%) o păstrăm pentru decor.
Sosul,
- se obține fierbând toate ingredientele de mai sus până ce se îngroașă puțin.
- Se folosește rece și aromat cu esență de rom după gust.
Asamblarea,
- se face în cupe după cum dorim și după imaginația noastră.
- Putem pune un strat de cremă peste care punem 3 gogoșele, apoi 3 globuri mici de înghețată peste care mai punem o gogoșică iar deasupra punem frișcă și decorăm cu sosul de ciocolată.
- Poftă bună!
Savoare si bun gust – Profiterol
Please follow and like us: