Acum în preajma Sfintelor Sărbători de iarna am răsfoit vechiul caiet cu rețete adunate de-a lungul anilor de la mama și bunica. Am căutat și am găsit… rețeta de sărățele.
Sunt cele mai bune sărățele mâncate vre-o dată, rețeta bunicii mele în care avem nevoie de drojdie de ,,50 de bani,,. Adevăratele sărățele românești, sunt fragede, gustoase, crocante însă nu tari și sfărâmicioase de ți se topesc în gură.
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 200 g margarină
- 100 g unt
- 3 galbenușuri
- 3 lingurițe de sare
- 100 ml lapte
- 1 linguriță de zahăr
- 4 lingură de smântână
- 1 ou întreg
- drojdie cât o nucă mai măricică
- cașcaval (telemea), chimen
Cum preparam:
- Amestecăm făina bine cu untul și margarina până obținem un aluat sfărâmicios.
- Drojdia și zahărul le dizolvăm în laptele călduț, iar gălbenușurile le frecăm cu sarea.
- Punem peste aluat amestecul de drojdie si gălbenusuri, adaugăm smântâna și frământăm totul 3-4 minute cât să încorporăm toate ingredientele.
- Lăsăm aluatul o ora la dospit.
- Cu un sucitor întindem aluatul intr-o foaie groasă de 3 mm. Cu un pinten tăiem fâșii late de 1 sau 1,5 cm si lungi de 7-8 cm, după cum ne place.
- Batem oul cu furculița și ungem deasupra, presărăm chimenul, brînza sau cașcavalul.
- Vom așeza sărățelele într-o tavă tapetată cu hărtie de copt și le coacem 15-20 minute în cuptorul preâncălzit la temperature de 180 C.
- Când le scoatem din cuptor trebuie sa fie rumene si apetisante.
Poftă bună!
Please follow and like us: