Sarmalele au fost, se pare, inventate de turci, care le-au răspândit direct în nenumăratele foste posesiuni otomane, în special în Balcani, Europa de est şi Asia centrală şi indirect, prin intermediul altor naţiuni.
In Turcia, ţara de origine a acestei minunate delicatese, există două categorii de sarmale: cele umplute cu o combinaţie de carne tocată, ceapă, seminţe de pin, ulei şi condimente şi cele umplute cu un amestec de orez (fără carne), ulei de măsline, seminţe de pin, stafide, verdeţuri (mărar, pătrunjel şi mentă) şi condimente (de obicei ienibahar, scorţişoară şi piper negru). Sarmalele cu carne se consumă fierbinţi, ca fel principal, alături de iaurt, în timp ce cele fără carne se servesc la temperatura camerei, ca gustări (meze).
Sarmaua reprezintă poate cel mai clar exemplu despre cum istoria, comerţul, cultura şi gastronomia sunt legate unele de altele. Este interesant de văzut cum o civilizaţie, cea otomană, a putut propune şi răspândi un preparat tuturor ţărilor cu care a intrat în contact, indiferent că a fost vorba despre război, comerţ sau schimb cultural.
Azi noi vom prepara traditionala sarmaluta din Bucataria Romaneasca.
- 1 kg carne amestec (vită și porc)
- 100 g orez
- 200 ml suc de roșii
- 1 varză murată
- 2 cepe
- sare
- piper
- ulei
- Prăjim ceapa tocată și orezul în ulei bine încins, două-trei minute.
- Adăugăm și carnea tocată, condimentând cu sare și piper.
- Amestecăm bine.
- Desfacem frunzele de varză și rulăm sarmalele. Le așezăm într-o cratiță înaltă, iar locul din mijloc îl umplem cu varză tocată.
- Turnăm sucul de roșii și completăm cu apă până la nivelul sarmalelor.
- Fierbem doua ore pe foc mic.
- Din când în când mișcăm cratița circular pentru a nu se prinde.
- Sarmalele vor capata o aromă și un gust mai bun dacă în cratiță vom pune la fiert și câteva felii de ciolan afumat.
Poftă bună!