Nu poate fi sarbatoare la romani fără cozonaci pe masă. Pentru ca reuşita acestora să fie garantată şi să aveţi cei mai pufoşi cozonaci trebuie să ţineţi cont de câteva secrete.
- În primul rând trebuie să încălzeşti foarte bine încăperea unde vei frământă. Acesta este cel mai mare secret al unui cozonac reuşit, în afară de frământatul serios.
- Când pregăteşti maiaua trebuie să dizolvi drojdia în puţin lapte călduţ, cu 1 linguriţă de zahăr şi câteva linguri de făină, apoi să laşi totul la căldură câteva minute, până creşte.
- Toate ingredientele lichide trebuie să fie calde. Atenţie nu reci, dar nici fierbinţi. Este foarte important acest lucru. Făină trebuie cernută printr-o sită, deoarece aluatul va deveni mai aerat şi mai pufos.
- Gălbenuşurile se bat bine împreună cu zahărul pentru a se topi şi astfel ajută la creşterea aluatului.
- Albuşurile le batem spumă împreună cu puţină sare şi zeamă de lămâie, pentru a se întări mai bine. Acestea le vom folosi pentru compoziţia cu nuca, cacao sau orice altceva mai doreşti să adaugi.
- Atât făină cât şi restul ingredientelor se adaugă treptat, puţin câte puţin.
- Frământă cu uleiul călduţ, până când acesta se absoarbe complet în aluat.
- Frământă mai bine de 30 de minute şi lasă deoparte coca în momentul în care pe mâini nu mai ai nicio urmă de aluat.
- Nu uită să pui pe fundul ligheanului în care frămânţi cozonacul făină, deoarece altfel aluatul se va lipi.
- Păstrează aluatul la căldură, acoperit cu un prosop.
- După ce modelezi cozonacul şi îl introduci în tavă care a fost tapetata cu ulei şi făină, ai grijă să nu introduci imediat cozonacul în cuptor, deoarece acesta trebuie să mai crească câteva minute.
- După ce a crescut peste nivelul tăvii îl veţi introduce la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la 180 de grade.
- Nu deschide cuptorul în primele 25 de minute.
- Pentru un aspect strălucitor, nu uită că trebuie să ungi cozonacul cu un ou, folosindu-te bineînţeles de o pensulă.
COZONAC CU CACAO, NUCI SI STAFIDE
Autor: Tina
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 12
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Ingrediente maia:
- 50 grame drojdie proaspata
- 2 linguri de lapte caldut
- o lingura de faina
Ingrediente aluat:
- 1 kilogram de faina
- 6 galbenusuri
- ½ litru de lapte
- 300 grame zahar
- 200 grame unt
- 50 grame ulei
- coaja rasa de la o lamaie
- 4 fiole esenta de rom
- 4 fiole esenta de vanilie
Ingrediente crema:
- 50 g stafide
- 300 grame nuca macinata
- 20 grame unt
- 2 linguri cacao
- 4 linguri de zahar
- 5 linguri de lapte
Cum preparam:
- Facem maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.
- Dupa ce le amestecam, lasam maiaua la crescut.
- In timp ce lasam maiaua la crescut punem faina cernuta intr-un ligheam si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte pe care in prealabil l-am fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie.
- Framantam aluatul.
- Galbenusurile le batem bine cu un praf de sare, apoi le adaugam peste aluat treptat.
- Topim untul si peste el turnam uleiul.
- Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald si framantam in continuare.
- Peste toata aceasta compozitie adaugam maiaua si framantam bine de tot.
- Cand aluatul este framantat, adaugam esentele si le incorporam bine in aluat.
- Presaram deasupra aluatului faina si-l punem la cald unde-l lasam la crescut.
- Pentru umplutura punem laptele la foc cu untul, cacao, nuca si stafide.
- Stafidele trebuie lasate inainte in lapte pentru a se inmuia.
- Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in doua jumatati.
- O jumatate o vom imparti la randul ei in alte doua jumatati.
- Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.
- La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim.
- Le asezam in forma pentru cozonac, pe care in prealabil am tapetat-o cu hartie de copt şi ii mai lasăam la crescut timp de 40 de minute.
- Cu o pensula ungem cozonacul cu galbenusul de ou amestecat cu un pic de lapte si presaram deasupra zahar tos.
- Apoi, ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora.
- In primele 20 de minute evitam deschiderea cuptorului.
- Verificam cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare.
- Se scot, se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie, preferabil din bumbac si ii lasam la racit.
Savoare si bun gust – Cozonac cu cacao, nuci si stafide
Please follow and like us: