Am gustat pentru prima dată această prăjitură delicioasă Somloi galuska, într-o cofetarie din Budapesta, iar gustul ei mi-a ramas mult timp în minte.
O prăjitură ce o faci și a doua oară și a treia….trebuie doar să o încerci și rămâi vrăjit.
Ingrediente:
Blat cu vanilie
- 3 ouă
- 3 linguri de zahăr
- 2 plic zahăr vanilat
- 3 linguri faină
Blat cu cacao
- 3 ouă
- 3 linguri de zahăr
- 3 linguri faină
- o lingură cacao
- Blat cu nucă:
- 3 ouă
- 3 linguri de zahăr
- 3 linguri faină
- 2 linguri nucă macintă
- 1 plic vanilie
Crema
- 4 ouă
- 500 ml lapte
- 250 gr zahăr
- 75 gr faină
- 1 linura cacao
- vanilie
- 80 gr nuca nu macinata ci taiată mărunt
Sosul de ciocolată
- ½ pahar de lapte
- 3 linguri zahăr brun
- 3 linguri nutella
- esență rom
Ornare
- Stafide
- Frișcă
Cum preparam:
- Vom pregăti trei blaturi separat, cu mici diferențe între ele.
- Batem albușurile spumă, când sunt bătute bine adăugam zaharul, vanilia si gălbenușurile.
- Amestecăm ușor iar apoi adăugăm făina.
- Coacem compoziția, într-o tavă pe care am tapetat-o cu hârtie de copt, la o temperatură de 180 grade timp de 10 minute.
- Pentru blatul de cacao adăugăm la sfârșit o lingură de cacao, iar pentru blatul cu nucă adaugăm la sfârșit nuca si procedăm în același mod ca la primul blat.
- Lasăm blaturile la răcit și pregatim crema.
- Blaturile nu vor ieși foarte înalte dar nici nu este recomandat.
Crema
- Mixăm albușurile spumă cu ⅓ din zahăr, gălbenușurile cu o parte din lapte( 100 ml) și încorporăm apoi faina.
- Restul de lapte 400 ml îl punem pe foc cu ⅔ din zahăr.
- Adăugăm peste lapte când începe să fiarbă compoziția de gălbenușuri cu albuș și făină.
- Obținem o cremă pufoasă pe care o împărtim în trei părți. O parte o amestecam cu nuca, o parte cu vanilia iar cealaltă cu lingura de cacao.
Sosul de ciocolată
- Punem laptele pe foc fără să-l fierbem cât să topim zahărul în el , adăugăm cacaoa, esența de rom si crema de nutella și amestecăm până omogenizam complet.
Asamblam prajitura
- Putem sa o asamblam pe un platou dar mai spectaculoasă va fi asamblată in cupe.
- Vom tăia blaturile in pătrătratele si blatul cu vanilie îl vom amesteca în crema de vanilie, blatul cu cacao în crema cu cacao si blatul nucă în crema cu nucă.
- Montăm în cupă un stat de compoziție de cacao, apoi unul de nucă peste care vom pune stratul de vanilie si deasupra sosul de ciocolată. Dupa gust putem intercala și stafide pe care în prealabil le-am ținut la înmuiat.
- Ornăm cu frișcă.
Pofta bună!
Savoare si bun gust – Somloi galuska
Please follow and like us: