Sosul bearnaise (franceză: sauce béarnaise)este un sos din bucataria franceza, dens, cremos, fin si extrem de aromat, inventat de bucătarul șef francez Collinet și servit prima dată în 1837. El este o variantă de sos olandez, pe baza unei emulsii de unt și gălbenuș de ou, completat cu verdețuri asortate.
El se serveste alături de carne de vită, pește, legume și cartofi copți.
Sos Bearnaise
Autor: Tina
Bucataria: Fraceza
Categoria: Aperitiv/Sosuri
Portii: 4
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
- 1 ceapa rosie mica, tocata fin
- 4 lingurite de vin alb sec
- 2-3 galbenusuri
- 2 lingurite de tarhon proaspat tocat
- 1 foaie de dafin
- 150 g unt sarat
- 2 linguri zeama de lamaie
- 1 lingura apa
- sare si piper dupa gust
Cum preparam:
- Amestecam otetul, vinul, ceapa, piperul si jumatate de o lingurita de tarhon intr-o craticioara mica si punem pe foc (mediu), intre 5 si 10 minute (pana cand compozitia isi reduce cantitatea la jumatate).
- Adaugam galbenusurile cu o lingura de apa, amestecand continuu, cca 2 minute, pana cand compozitia se ingroasa si isi mai pierde din intensitatea culorii.
- De la foc mediul reducem la cel mai mic si amestecam usor, fara sa neglijam fundul si marginile cratitei, locul in care oul tinde sa se inchege prea tare.
- Pe masura ce se fac, ouale au tendinta sa devina spumoase, sa creasca in volum si in final, sa se ingroase.
- Cand pe fundul cratitei se vad urmele lasate de tel iar ouale sunt dense, cremoase si omogene, luam cratita de pe foc.
- Adaugam untul, lingura dupa lingura si amestecam in continuu pana se absoarbe complet in sos.
- Continuam sa adaugam unt pana cand sosul are consistența dorita.
- Asezonam cu sare, restul de tarhon si dupa gust si cu piper.
- Putem pune si cateva picaturi de zeama de lamaie.
Pofta buna!
Please follow and like us: