![Tort Alis](https://i0.wp.com/savoaresibungust.ro/wp-content/uploads/2016/02/Tort-Alis.jpg?resize=448%2C299&ssl=1)
Tort foarte simplu, dar foarte gustos, cu blat din aluat de foietaj si o simpla cremă de unt, Tortul Alis este considerat și un tort ieftin.
Ingrediente:
Blatul
- 1 kg de aluat foetaj
Crema:
- 1 litru de lapte
- 90 g de făină
- 300 g zahăr
- 3 galbenusuri de ou
- 1 zahăr vanilat (10 g)
- 150 g de unt
Opţional:
- fructe coapte suculente
- jeleu (gelatina) de fructe
Cum preparam:
- Aluatul foietaj îl punem la dezghețat timp de aproximativ 30-40 minute.
- Îl porționăm în 8 bucăti de mărime egală si îl coacem în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de aproximativ 15-25 de minute sau până când prinde culoarea aurie.
- Il lăsăm să se răceasca.
- Aluatul foietaj îl punem la dezghețat timp de aproximativ 30-40 minute.
- Îl porționăm în 8 bucăti de mărime egală si îl coacem în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de aproximativ 15-25 de minute sau până când prinde culoarea aurie.
- Il lăsăm să se răceasca.
Preparăm crema.
- Gălbenușuri de ou, zahărul, zahărul vanilat le punem într-un recipient, amestecăm bine .
- Adaugăm făina și o cană de lapte, amestecăm bine până la omogenizare.
- Restul de lapte îl turnăm într-o cratiță cu fund gros și îl punem pe foc la fiert,. Când dă în clocot turnăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm într-una să nu se facă gogoloașe.
- Fierbem crema la foc mediu aproximativ 10-15 de minute sau până când se îngroșare semnificativ.
- Lăsăm crema se răcească aproximativ 10-20 minute după care adaugăm bucățile de unt, amestecăm bine, astfel încât untul să fie complet topit.
- Crema este gata.
Asamblarea
- Fiecare bucată de foietaj o tăiem în jumătate, astfel încât straturile de tort să fie subțiri, și să obtinem o prăjitură bine însiropată..
- Toate firimiturile rămase se păstreaza fiindcă le vom folosi ca décor.
- Punem cele două jumătăți ale foietajului pe tavă, partea concavă în sus și turnăm cu generozitate cremă de unt. Repetăm operația cu celelalte foietaje iar o pereche (două jumătați) o lăsăm deoparte.
- Înainte s ă acoperim ultima foaie de tort cu cremă, apăsăm ușor tortul cu ajutorul bol să patrundă bine crema in foietaje.
- Acoperim tortul cu cremă deasupra si lateral după care sfărâmițăm foietajul păstrat și decorăm părțile laterale cu el, lasând mijlocul liber pentru a putea decora cu fructe.
- Putem pune ce fructe dorim, peste care vom turna jeleu (gelatina de fructe pe care o preparăm conform instrucțiuni de pe pachet).
- Putem decora, de asemenea tortul cu fulgi de ciocolata, nuci tocate, și multe altele.
- Punem prăjitura în frigider timp de 8 ore pentru a se patrunde foietajul cu cremă.
Poftă bună!
Savoare si bun gust- Tort Alis
Please follow and like us: